Ukrajinski oligarh: Dajem 100 miliona evra za "gvozdenu zavesu" prema Rusiji

Jedan od najbogatijih oligarha u Ukrajini želi da podigne novu verziju gvozdene zavese „koja bi trebalo da drži Rusiju podalje od njegove zemlje“. Reč je o električnoj ogradi, koja bi se prostirala celom dužinom granice između dve države. On je spreman da uloži 100 miliona evra svog ogromnog ličnog bogatstva.

Njegov ambiciozni plan mogao bi lako da bude odbačen, ali je činjenica da Kolomojski ima uporište u ukrajinskoj političkoj eliti - kao jedan od glavnih igrača na tržištu energetike i guverner Dnjepropetrovska, najvećeg industrijskog regiona u zemlji.

Njegovo lično bogatstvo procenjuje se na 3-6 milijardi dolara (2,5-4,5 milijardi evra).

Kolomojski je već izneo predlog predsedniku Petru Porošenku. Objašnjavajući zašto bi električna ograda bila od pomoći, njegov portparol je rekao: “Cilj je sprečavanje upada ljudi iz zemlje koja je započela agresiju.”

Ukoliko ikada bude sagrađena, ograda od veoma čvrstog čelika kroz koju će prolaziti struja biće duga 1.900 kilometara, a na obe strane će biti iskopani odbrambeni rovovi.

Problem u slučaju izgradnje ovakve ograde mogla bi, međutim, da bude činjenica da je granica između Rusije i Ukrajine već odavno porozna, što znači da je pitanje u kojoj meri je u Ukrajini uopšte izvodljivo podizanje nove verzije tzv. “Zida mira” u Izraelu, zamišljenog da spreči upade Palestinaca.

Smrtonosna ograda nije prvi predlog pedesetjednogodišnjeg Kolomojskog sa ciljem da pomogne otadžbini na način kako on to najbolje ume - tj. ogromnom količinom novca. U ranijoj fazi sukoba sa Rusijom, ponudio je da plati 10.000 dolara za svakog ruskog “sabotera” koga Ukrajinci uhapse.

Po sistemu nagrađivanja koji je osmislio, svaki mitraljez zaplenjen od snaga povezanih s Kremljom vredeo bi 1.000 dolara, svaki teški mitraljez 1.500 dolara, a svaki bacač granata 2.000 dolara.

Izvor: Blic

Pogledajte još