Dvoboj u gajenju paradajza: Američki ambasador protiv Novobečejca

Kirbi je prilikom obilaska plastenika, otvorenih u okviru Programa poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade u Novom Bečeju, a koje je podržao USAID, rekao da je paradajz povrtara iz Novog Bečeja za pola, a možda čak i za više od toga, veći od paradajza kojeg on uzgaja u svome vrtu.

"Jasno je odmah da ovaj gospodin zna mnogo više od mene o uzgajanju paradajza. Možda upravo on u ovom stakleniku ima bolje uslove od mene za gajanje paradajza. Pravi test biće zapravo kada povrće bude zrelo, a gospodin mi je rekao da će biti jarke crvene boje, onda možemo da uporedimo ukuse mog i njegovog paradajza", naveo je Kirbi.

U okviru programa USAID-a obučeno je više od 60 nezaposlenih mladih, koji su zaiteresovani za rad u poljoprivredi, a tokom obuke oni su stekli znanja i veštine neophodne za vodjenje poljoprivrednog biznisa i uzgoj visokoprofitabilnih kultura.

Najbolji učesnici obuke dobili su priliku da koriste zemljište, prateću infrastrukturu i mentorsku pomoć za počinjanje sopstvenog agrobiznisa u 31 plasteniku postavljenom u Zrenjaninu, Kikindi i u Novom Bečeju.

Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, rekao je da ukoliko ovakvi inkubatori zaista urode plodom, i ukoliko mladi kasnije mogu postati samostalni poljoprivrednici, onda takvo rešenje treba predložiti Ministarstvu poljoprivrede, kako bi taj sistem bio dostupan svim mladima u ruralnim područjima.

"Zaista želimo da pomognemo mladima da rade na svojim gazdinstvima i srazmerno tome i zarade, da žive normalano, da imaju normalnu mladost, da mogu najnormalnije da zasnivaju svoje porodice", poručio je Borovčanin, a prenela Služba za informisanje Opštine Novi Bečej.

Izvor: Blic

Pogledajte još