NASA ima "tajni" internet, 1.000 puta brži od Gugl Fajbera

U pitanju je 1.000 puta brža konekcija od bilo koje današnje konekcije koju imamo kod kuće, međutim, za Nasu je to ipak i dalje presporo.

I dok svi mi šaljemo podatke širom javnog interneta, svemirska agencija koristi posebnu mrežu nazvanu ESnet – Energy Science Network.

U pitanju je privatna mreža koja je uspela da ostvari transfere podataka sa jednog kraja SAD na drugi brzinom od 91 gigabita po sekundi – u pitanju je najbrži transfer te vrste ikada zabeležen.

NASA ove brzine neće uvesti u naše domove, već ovu super brzu tehnologiju koristi da istražuje sledeći talas kompjuterskih aplikacija.

ESnet, koji vodi Ministarstvo energije SAD, je važan alat za istraživače koji se suočavaju sa velikim količinama podataka koje generišu projekti kao što je Veliki Hadrosnki sudarač ili mapiranje ljudskog genoma.

Umesto da šalju hard diskove putem pošte napred i nazad, oni mogu podatke da prenose ovom ultra-brzom mrežom.

"Naša vizija sveta odnosi se na to da naučna otkrića ne bi trebalo da budu ograničena geografijom", izjavio je direktor ESneta Gregori Bel.

Pokušavajući da učine ovu mrežu što bržom, ESnet i istraživači, kao i agencije poput Nase, testiraju mrežne tehnologije koje bi jednog dana mogle da se nađu unutar komercijalnog interneta.

Ukratko, ESnet predstavlja prozor u svet kakav će jednog dana biti.

Izvor: B92

Pogledajte još