Zbog štrajka advokata masovna odlaganja suđenja

Beogradski advokati stupili su u petodnevni štrajk, nezadovoljni drastičnim povećanjem paušalnog poreza. U Advokatskoj komori Beograda (AKB) napominju da će se štrajk nastaviti i posle 24 juna, ukoliko Ministarstvo finasija ne naloži Poreskoj upravi da povuče Uredbu kojom je ovogodišnji paušal u nekim slučajevima povećan i za više od sto odsto.

Za Uredbu kažu da je u suprotnosti za Zakonom o porezu, kao i da su iznosi određeni neprecizno i neujednačeno.

- Štrajku se odazvala većina beogradski advokata. Pretpostavljamo da ima i “štrajk-brejkera”, ali je njihov broj zanemraljiv - rekao je predsednik AKB Slobodan Šoškić.

U Višem sudu rečeno je “Blicu” da je odloženo oko 40 ročišta, a slična situacija bila je i u tri osnovna suda, u predmetima gde je prisustvo advokata obavezno.

- Zbog štrajka trpe i građani, i advokati, a najviše država koja će, ma kakav da je ishod, izaći kao gubitnik. Ne postoji nijedan argument za ovakvo drastično povećanje poreza, a šteta koju štrajk prouzrokuje je izražena na svim nivoima - naveo je Šoškić, ističući da svako odlaganje suđenja košta.

Komora je vodila pregovore sa Ministarstvom finansija, ali kompromis i dalje nije postignut.

- Ne možemo to nazvati povećanjem poreza već bezobzirnim iživljavanjem. Javnost mora da zna da se čuvena saga o advokatima “derikožama” može odnositi samo na mali procenat kolega, dok više od 70 odsto njih, kao i većina građana Srbije, jedva preživljava - rekao je za “Blic” advokat Dragan Palibrk.

Slično mišljenje deli i advokat Jugoslav Tintor koji kaže da je osnovni problem u Uredbi koja se neujednačeno primenjuje.

- Imate situaciju da koleginica koja ima tri meseca manje staža od druge, mora da plati porez veći za 50 odsto jer tako propisuje sporna uredba. Jasno je da država preko advokature pokušava da poveća priliv sredstava u budžet, ali se to ne može raditi ovako neprecizno - rekao je Tintor.

Izvor: blic

Pogledajte još