Donacija za 20 obolelih od MS

Oko 20 osoba obolelih od multiple skleroze (MS) lečiće se, u naredne dve godine, najsavremenijim i efikasnim lekovima druge generacije koji su obezbeđeni donacijom Novartisa.

Na konferenciji za novinare povodom donacije koja je obezbeđena uz podršku Fondacije "Dragica Nikolić", rečeno je da je lečenje neophodno za još oko 200 ljudi, a da u Srbiji od multiple skleroze boluje više od 5.500 pacijenata.

Neurolog Jelena Drulović rekla je da je samo 10 odsto, odnosno oko 500 pacijenata, uključeno u terapiju lekovima prve generacije u pokušaju da se zaustavi napredovanje bolesti i spreči trajni invaliditet.

Ona je kazala da od tog broja pacijenata, 200 obolelih ne odgovara pozitivno na tu terapiju i oni će se u naredne dve godine lečiti efikasnijim lekom koji je obezbeđen donacijom.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da je prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut do 2012. godine, multipla skleroza dijagnostifikovana kod 27 dece školskog uzrasta i omladine.

On je podsetio da je to neizlečiva bolest, ali da se adekvatnom terapijom može poboljšati kvalitet života obolelih.

Predsednica Društva multipla skleroze Srbije Jasmina Brajković rekla je da se nijedan oboleli od te bolesti u Srbiji ne leči drugom generacijom lekova kojima se usporava progresivni tok bolesti.

Oboleli od MS njisu lečeni u skladu sa evropskim standardima, procenat od 10 odsto uključenih u terapiju govori da su njihova prava ozbiljno narušena, ocenila je Brajkovićeva.

Predsednica Fonda Dragica Nikolić rekla je da donacija vid podrške i solidarnosti premo onima kojima je pomoć najpotrebnija i izrazila nadu da će se saradnja sa Novartisom i Društvom multupla skleroze Srbije nastaviti.

Izvor: B92

Pogledajte još