Ratovi godišnje svakog čoveka koštaju 1.000 evra

Cena suočavanja sa nasiljem je skoro deset hiljada milijardi, odnosno 11,3 odsto ukupne svetske proizvodnje, koliko ukupno proizvode Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, navodi se u najnovijem izveštaju Instituta za ekonomiju i mir.

Trend mira, koji je trajao od završetka Drugog svetskog rata, naglo se preokrenuo.

Indeks svetskog mira računa se na osnovu stepena sukoba, nemira, bezbednosti i sigurnosti, kao i ulaganja u vojno pojačanje i odbranu.

Izvršni direktor Instituta Stiv Kilela rekao je za Rojters da su ti podaci upozorenje svim vladama.

"Ovo je poziv za buđenje svim vladama, agencijama za razvoj i investitorima, kao i vodećim međunarodnim zajednicama da građenje mira predstavlja preduslov za ekonomski razvoj", istakao je Kilela.

Međutim, opadanje svetskog mira ne oseća se jednako u svim delovima sveta. Dok je 51 zemlja poboljšala svoj indeks mira u odnosu na 2008. godinu, 111 zemalja pogoršalo je svoj status na svetskoj listi.

Najmanje mirna zemlja na listi je Sirija, zbog krvavog građanskog rata koji traje već tri godine.

Irak je bio na 159. mestu od 162 zemlje, pre nego što je počela ofanziva ekstremista Islamske države Irak i Levant.

Južni Sudan, najmlađa zemlja na svetu, došla je na 160. mesto jer je ušla u plemenski građanski rat samo tri godine od svog osnivanja, što je bio rezultat dugih sukoba sa severnim susedom Sudanom.

Centralnoafrička Republika zabeležila je pogoršanje na listi mira, iako su Somalija i Demokratska Republika Kongo okončale višegodišnji sukob, tako da njihovi niski rangovi mira nisu iznenađujući.

Rusija je pogoršala svoj indeks mira zbog nestabilne političke situacije sa susednom Ukrajinom, koja je takođe pala na listi.

Druge zemlje koje su zabeležile niži nivo mira su Libija i Egipat. Kina je zbog povećanja vojnih troškova pala na 108. poziciju.

Institut za ekonomiju i mir predviđa da bi situacija mogla da se pogorša, što je loše po još 500 miliona ljudi koji žive u zemljama.

Uprkos krizi u Ukrajini, Evropa je i dalje najmirniji deo sveta, sa 14 od 20 zemalja sa najvišim indeksom mira.

Velika Britanija zabeležila je poboljšanje nivoa mira u odnosu na prethodnu deceniju, ali je u toj zemlji nivo kriminala najviše povećan u odnosu na ostale evropske zemlje. Iako je London bezbedniji grad, oblasti Hokni, Levišam i Lambet prete da postanu najopasniji delovi zemlje.

Nasilje i ubistva 10 puta su veći u SAD nego u Britaniji, iako je SAD postao mirnija država u poslednjih 20 godina.

Nivo mira varira u Sjedinjenim Državama od države do države. Luizijana je najmanje mirna država u proteklih 20 godina, a severni deo SAD ima najviše kvote ubistava, zatvaranja i nasilnog kriminala.

Najmirnije američke države su Mejn i Vermont koje imaju bolje ekonomske šanse i visok nivo obrazovanja.

Island je i dađe najmirnija država na svetu.

Izvor: RTS

Pogledajte još