Uprkos incidentima, Kfor povlači deo trupa s Kosova

BRISEL, 2. septembra 2009. (Beta) - Uprkos nedavnim "nesrećnim incidentima" na Kosovu, NATO ne smatra da je "sveukupna bezbednosna situacija promenjena" i zato će početkom 2010. smanjiti broj trupa Kfora sa petnaest na deset hiljada vojnika, izjavio je u sredu u Briselu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

"Ja mislim da su se bezbednosne prilike u celini poboljšale i uslovi su se stekli da učinimo taj korak - smanjenje trupa Kfora", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare, upitan da li ima osnova procena američke agencije Stratfor da na Kosovu može doći do zaoštravanja odnosa između albanske strane i Zapada.

Rasmusen je napomenuo da Atlantski savez ima dugoročan cilj daljeg smanjivanja trupa Kfora, ali i predočio da će svaki novi korak u tom smanjivanju snaga na Kosovu biti preduzet uz podrobnu analizu bezbednosne situacije.

"Mi svakako nećemo učiniti nijedan korak koji bi imao nepovoljne posledice na bezbednosnu situaciju na Kosovu i u regionu", rekao je generalni sekretar NATO.

Pogledajte još