Živeo disko: Slavimo 35-ti rođendan pesme "I will survive"!

Ove nedelje njena pesma slavi 35 godina. Malo je hitova koji su i dalje popularni, skoro četvrt veka nakon prvog objavljivanja. Inače, “I Will Survive” je izdat na Glorijinom albumu “Love Tracks” i to, za neverovati, na B strani. Evo još nekih zanimljivosti o pesmi koja očigledno može sve da preživi.

Glorija Gejnor i "I Will Survive" osvojili su 1980. Gremi u kategoriji najbolja disko pesma. Ovo je bio prvi i jedini put da je ova nagrada dodeljena.

Bez pratećih vokala
Za razliku od većine disko hitova u pesmi "I Will Survive" jedini glas koji se čuje jeste glas Glorije Gejnor. Pesma je snimljena bez pratećih vokala.

Takođe, Glorija ju je otpevala na skali višoj od one na kojoj inače peva.

Obrade
Na desetine umetnika obrađivale su “I Will Survive” održavajući renome pesme koja je sa pravom dobila epitet himne. Ujedno, u svakoj dekadi od kada je originalno objavljena pesma je bila na listi 100 najslušanijih zahvaljujući obradama.

Osamdesetih R&B pevačica Safire je sa svojom verzijom "I Will Survive" bila na 53. mestu liste 100 najslušanijih, a džez verzija Šanti Sevidž bila je na 23 mestu 1996.

Pussycat Dolls su obradile pesmu 2009. kroz svoj hit "Hush Hush" uz veliki uspeh, baš kao i kada je pesma otpevana u seriji "Gli" 2011.


Izvor: kurir

Pogledajte još