Od oktobra skuplje školarine na fakultetima u Beogradu!

Skoro trećina fakulteta Beogradskog univerziteta će u narednoj akademskoj godini imati nove, više cene. Mnogi od njih školarine nisu menjali skoro 10 godina, a sredstva koja dobijaju od resornog ministarstva, kažu, nisu dovoljna. Najskuplji je i dalje Arhitektonski – 240.000 dinara, a najjeftiniji Tehnički fakultet u Boru, gde je školarina 50.000 dinara.

Posle apela Ministarstva prosvete, neki fakulteti su odustali od povećanja cena studija. Drugi su pak smanjili cene u odnosu na one koje su njihovi Saveti usvojili. Iako su pri korekciji cena konsultovani i studentski parlamenti, akademci na nove cene ne gledaju blagonaklono.

- Svakako svako povećanje školarina nije prijatno. I mi smo protiv, ali se nadamo da će ovaj trend povećanja iz godine u godinu stati i da fakulteti koji su povećali školarinu smanje cenu ostalih stvari – usluga”, kaže student prorektor Univerziteta u Beogradu Miloš Obradović za RTS.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović rekao je da se školarina na tom fakultetu najverovatnije neće menjati.

- Imali smo duge razgovore sa našim Studentskim parlamentom, i uprava fakulteta će predložiti da ipak ostanemo pri prošlogodišnjim cenama, uz odgovarajuće korekcije koje ćemo napraviti u pogledu podele udžbenika – kaže Avramović.

Iako je povećao cene školarine, Rudarsko-geološki fakultet je i dalje među najjeftinijima na Beogradskom univerzitetu. Godina košta 55.000 dinara.

Mašinski fakultet je posle 10 godina školarinu podigao za 6.000 dinara. Svaki dinar, kažu profesori, namenjen je isključivo unapređenju nastave, prenosi RTS.

- Preko polovine naših studenata ima status studenta kome je po molbi ta školarina čak i do 50 odsto umanjena. Negde iz pristojnosti i oni moraju da shvate da plativši takvu školarinu oni moraju malo više i da uče. Jer to njihove majke i tajke daju, kako daju svaka im čast, ali moraju da shvate da roditeljski novac moraju i da opravdaju – rekao je dekan Mašinskog fakulteta Milorad Milovančević.

U zavisnosti od fakulteta, cene su više od dva do 15 odsto.

Prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović kaže da je na dva fakulteta povećanje simbolično i da se radi o objedinjavanju raznih plaćanja koja su studenti imali prošle godine.

- Na ETF-u su prošle godine povećali školarinu, pa su to onda suspendovali. Tako da oni u suštini primenjuju prošlogodišnju odluku i imamo neke fakultete prvenstveno iz grupacije prirodnih nauka koji imaju ogromne materijalne troškove za izvođenje nastave, koji su povećali svoje školarine nekih 10 odsto – rekao je Popović.

Ove godine o trošku države na osnovnim studijama školovaće se 16.790 brucoša, od kojih na najvećem i najstarijem Beogradskom univerzitetu 9.461 student.

telegraf

Pogledajte još