Leskovac: Opasnost od tuberkuloze, svi u strahu

Nakon što su dve stotine učenika leskovačke Medicinske hitno poslati na ispitivanja u Antituberkulozni centar jer je ustanovljeno da je jedna njihova profesorica obolela od tuberkuloze, roditelji dece su u strahu, jer period inkubacije ove bolesti traje do 20 dana.

- Sva ispitivanja koja su sprovedena nad decom, pokazala su da nema zaraze među učenicima, ali su svi krajnje oprezni, zbom naknadne pojave tuberkuloze. Moraćemo da sačekamo 20 dana i da se uverimo da neće doći do noviha slučajeva bolesti, da bi otklonili svaku sumnju – rečeno nam je u bolnici u Leskovcu.

Kako je javila TV Leskovac, Zavod za javno zdravlje naložio je i celom kolektivu ove škole da izvrši sve potrebne analize. Lekari tvrde da nema razloga za paniku, kao i da ne postoji opasnost od epidemije, ali su učenici, kao i njihovi roditelji jako uznemireni i uplašeni.

- Bili smo na praktičnoj nastavi u bolnici kada su nas bukvalno strpali u taksi i odvezli u ovaj dispanzer. Uzeli su nam mokraću, izvršili preglede, a nekima od nas us i snimali pluća. Tek nakon izvršenih pregleda nam je saopšteno da se profesorka razbolela – priča šesnaestogodišnja učenica koja završava smer za babice.

Njen drug, koji se obučava za zubara, kaže da su poslednji kontakt sa obolelom profesorkom imali 1. juna.

- Ona nam predaje prvu pomoć. Znali smo da ona ima problema sa zdravljem, ali kada smo saznali o čemu se radi, sada smo i mi uplašeni. Najgore je što nećemo još dugo znati da li smo i mi zaraženi tuberkulozom ili ne – kaže ovaj učenik.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još