Festival ČitamČitaš: Trampite knjige na Kosančićevom vencu!

Festival će otvoriti srpski književnik i slikar Mileta Prodanović, a raznovrstan program trajaće od 14.00 do 22.00 sata.

Centralna aktivnost festivala ČitamČitaš je trampa polovnih, pročitanih knjiga, a posetioce očekuju brojne aktivnosti i radionice koje u fokusu imaju knjigu.

U okviru muzičkog programa na festivalu će nastupati Mario Valent, Ivica, Jesenji orkestar, Horkestar, gudački kvartet Feliks Art i najmlađi učenici muzičkih škola. U toku večeri grupa Poezin izvodiće slem poeziju, a biće izložene i fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu Knjiga.

Pobednici konkursa biće proglašeni na zatvaranju Festivala. Mladi pisci iz Blacksheep magazina čitaće svoje radove, a posetioci će imati priliku i da vide najbolje stihove nastale povezivanjem naslova knjiga.

Za najmlađe posetioce biće organizovane radionice „Zavirite u čudesni svet malog princa” i radionica „Cvrčak i mrav” na kojoj će mališani imati priliku da prave knjige od različitih materijala i ilustruju omiljene bajke.

Tokom radionice „Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti“ ličnosti iz oblasti kulture posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima.

U okviru festivala biće izložen deo postavke Muzeja knjige i putovanja iz Beograda. Pored toga posetioci će imati priliku i da vide najbolje stihove koji su nastali ređanjem naslova knjiga.

Festival ČitamČitaš za cilj ima čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održava drugi put za redom, na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

Organizatorke festivala su studentkinje istorije umetnosti Tanja Đođević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Mirjana Jemović, diplomirana istoričarka umetnosti.

Festival se realizuje u okviru delovanja nevladinog, neprofitnog, nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Narodne biblioteke Srbije.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.