Srbija sama odlučuje hoće li u NATO

Kako je ocenio predstavnik američke ambasade u Srbiji Grent Morou, SAD će nastaviti da podržava reforme sektora odbrane u Srbiji kroz postojeće aranžmane saradnje.

"Glavni cilj učešća Srbije u programu Partnerstvo za mir jeste modernizacija oružanih snaga i unapređenje integracija sa partnerima iz EU. Tom saradnjom uspostavlja se poverenje između Srbije i članica NATO, uz poboljšanje međunarodnog položaja Beograda", rekao je Morou.

On je ocenio da je odluka o pristupanju NATO savezu suvereno pravo svake države i da se to odnosi i na Srbiju.

"Ako je Srbija zadovoljna postojećim aranžmanima saradnje sa NATO, SAD će takvu odluku pozdraviti. Naravno, vlast u Beogradu mora sama da proceni da li je neutralnost, koju je usvojila skupština Srbije 2007. godine, pravo rešenje, obzirom na finansijske i druge kriterijume. Danas sa Srbijom sarađujemo bolje nego ikad", kazao je Morou.

Prema njegovim rečima, saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, otvaranje Kancelarije NATO u Beogradu i učešće srpskih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama širom sveta, potvrđuju poziciju Srbije kao zemlje koja danas "izvozi bezbednost".

"Pripadnici JNA su učestvovali u prvoj misiji plavih šlemova UN, na Sinaju 1956. godine a danas tu tradiciju nastavljaju vojnici Vojske Srbije prisutni u Libanu, Kipru i drugim zemljama. Srbija na taj način značajno doprinosi međunarodnoj bezbednosti"
, rekao je Morou.

Dvodnevni seminar "Zadaci savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama", koji se 20. i 21. juna održava u Kovačici i na kome učestvuju predstavnici ambasada SAD, Francuske, OEBS-a, NATO i Vojske Srbije, organizovao je Atlantski savet Srbije.

Izvor: Beta

Pogledajte još