Počinje evropsko prvenstvo za odbojkaše

Odbojkaška reprezentacija Srbije od 3. do 13. septembra učestvuje na evropskom prvenstvu u Turskoj. Prvi meč naš tim igra na samom otvaranju protiv selekcije Bugarske. Najbolji poenter prethodnog Svetskog prvenstva Ivan Miljković veruje u naš mladi tim, ali smatra da sve ekipe imaju podjednake šanse.

Šta se realno može očekivati od nastupa Srbije na evropskom prvenstvu?
- Mi obećevamo da ćemo se maksimalno zalagati i biti maksimalno borbeni na terenu. Protivnici će se sigurno truditi da nam zadaju mnogo problema, ali to će zavisiti i od njihove forme u datom trenutku.

Kako ocenjuješ grupu?
- Takva je, kakva je. Mi je nismo birali, jer da jesmo bila bi mnogo lakša. Protivnici su trenutno svi jaki i mislim da ne možemo da kažemo da je neko favorit. Sa svima će biti teško, to je sigurno. Mnogo toga će zavisiti od forme i toga kako je ko tu formu tempirao.

Kakvu igru od vas da očekujemo?
- Trudićemo se da ponovimo igru koju smo prikazali u finalu Svetske lige, kada smo dosta dobro odigrali u fazama napada i fazama bloka. Tokom Svetske lige to nam je donelo veliku prednost kod protivnika. Kažu da je teško to ponoviti posle dva meseca, ali mi ćemo se potruditi.

Koliko poznajete protivnike?
- Može se očekivati da mi svakoga pobedimo, ali i da od svakoga izgubimo. Trudićemo se da protiv Bugara, na samom otvaranju, njih stavimo u podređeni položaj i da napravimo pritisak koji bi nam doneo dobar početak prvenstva - zaključio je Miljković.

Selektor Igor Kolaković je na put poveo 14 igrača, uz opciju da na dan svake utakmice saopšti kojih 12 će se naći na terenu. O očekivanjima on kaže:
- U skladu sa ranijim očekivanjima na velikim takmičenjima, mislim da samopouzdanje crpimo iz onoga što smo ostvarili u Svetskoj ligi i kvalifikacijama za SP ovog leta. Svi ciljevi do sada su ostvareni, tako da i na ovo dolazeće takmičenje gledamo sa optimizmom. Naša grupa je teška, a možda nas najnezgodniji rival čeka već na startu. Ukoliko želimo da se dokopamo polufinala, moramo da pobedimo možda i sve u grupi. Iz ovoga i proizilazi šta nam je cilj. Sigurno je da će biti dosta rezultata koji će komplikovati pozicije, ali moramo biti spremni i na stresne situacije. Ipak, rezultati rada u proteklom periodu i način rada, ulivaju nam optimizam da ćemo uspeti da se domognemo borbe za medalju.

Koliko je to što igramo sa Bugarskom na početku, otežavajuća okolnost?
- Biće to meč sa jednom od najjačih ekipa na prvenstvu, a možda trenutno i na svetu. Mi moramo da skupljamo poene, koji će nas odvesti do polufinala, tako da sve to govori o važnosti meča. Naše ambicije su da u tom meču damo sve od sebe, kao što ćemo dati i u svakom narednom. Nadam se samo da će se to davanje sebe na pravi način potvrditi i rezultatom - dodao je Kolaković.

Bojan Janić pripada mlađoj ekipi, koja sa Bugarima nije igrala na SP, tako da njihov tim ne poznaje najbolje.
- Sa nekim igračima sam igrao u klubu i znam da imaju 2-3 izuzetna pojedinca. Ostali imaju odlične fizičke predispozicije, ali možda malo manje iskustvo. Biće teško, pošto su jako kvalitetni, ali i mi smo svesni da taj meč može da okrene ceo tok EP-a. Ako pobedimo moguće je da će nam se već tada otvoriti vrata polufinala i sve će izgledati lakše. Ukoliko izgubimo, igraćemo pod tenzijom i jurićemo priključak protiv Italijana. Zato moramo da uđemo u taj prvi meč maksimalno motivisani i spremni, kako bi odneli pobedu.

Utakmica Srbija – Bugarska igra se 3. septembra od 19.30 po našem vremenu. 

Katarina Stojković

Pogledajte još