Fatalna plavuša za sva vremena: Merilin Monro

Norma Džin Bejker Mortenson rođena je 1. juna 1926. u sirotištu u Los Anđelesu, kao vanbračno dete Gledis Perl Monro. Rasla je po hraniteljskim porodicama jer joj je majka imala ozbiljnih psihičkih problema.

Sa 16 godina udaje sa za Džejmsa Dorertija i počinje da radi u fabrici padobrana jer joj prvi muž odlazi u rat. Tu je odmah primećuje vojni fotograf Dejvid Konver koji joj predlaže saradnju.

Norma menja imidž: skraćuje kosu, farba je u plavo i radi kao manekenka za kupaće kostime.
(old_image)

Ubrzo se razvodi i potpisuje ugovor sa filmskim studijom "20th Century Fox" i uzima umetničko ime Merlin Monro po glumici Merlin Miler sa kojom su je često upoređivali. Razočarana zaradom, ona tada izjavljuje: "U Holivudu ti plaćaju 1.000 dolara za poljubac a 50 centi za dušu."

Ali bez obzira na novo umetničko ime i novi imidž seksi plavuše, proboj u svet filma nije bio nimalo lak. U početku je glumila u niskobudžetnim filmovima B klase, i to najčesće neinteligentne plavuše. Prvu veliku šansu dobija u filmu Džona Hjustona ''Džungla na asfaltu" iz 1950. godine. Slede fiilmovi ''Sve o Evi'', "Ne trudi se da kucaš" i komedija ''Majmunska posla".

Sa uspehom pojavljuju se i njene obnažene fotografije koje je snimao fotograf Tom Keli dok je još bila devojka. Otkupljuje ih Hju Hefner i u decembru 1953. godine objavljuje ih u prvom izdanju "Plejboja". Komentarišući fotografije, Monro je na pitanje novinara šta nosi u krevetu, provokativno odgovorila ''Šanel 5".

Merilin u "Plejboju" 1953. godine
(old_image)

Prilikom snimanja kultne scene za film ''Sedam godina vernosti" sa podignutom haljinom, Dimađio joj priređuje ljubomornu scenu posle koje se par razvodi, iako ostaju prijatelji do kraja života.

Merilin Monro nije želela da je večno prati glas glupe plavuše pa se upisuje u školu glume kod čuvenog Lija Strasberga, što će uroditi plodom - za film "Autobuska stanica" snimljen 1956. godine biva nominovana za "Zlatni globus". Tu nagradu će dobiti 1959. godine za film ''Neki to vole vruće" koji se matra najvećim hitom njene karijere.

Posle završenog snimanja Billy Wilder je javno pričao o njenom teškom ponašanju na setu. Ubrzo se, međutim njegov stav ublažio te je počeo da je hvali kao veliku komičarku. Neki to vole vruće smatra se jednim od najboljih filmova ikad snimljenih, a Monro je za svoju ulogu dobila Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji.

Tada se upoznaje sa čuvenim piscem Arturom Milerom za koga se tajno udaje 1956. godine. Zli jezici su ovaj nesvakidašnji par opisivali kao "spoj mesa i mozga". Malo je poznato da je M.M. daleko od toga da je bila "glupa plavuša". Njeni omiljeni pisci bili su Dostojevski, Selindžer, Bernard Šo, a volela je da sluša Frenka Sinatru, Elu Ficdžerald ali i Mocarta i Betovena.

Merilin očajnički pokušava da ostane u drugom stanju sa Milerom, ali bez uspeha pa upada u depresiju iz koje izlaz traži u narkoticima i alkoholu, što je dovelo do kraha i trećeg braka.
(old_image)

Godine 1961. Hjuston snima film "Neprilagođeni" po scenariju Artura Milera specijalno pisanog za nju. To će biti i poslednji film Klerka Gebla koji odmah po završetku snimanja doživljava srčani udar.

Godinu dana kasnije počinje da radi na filmu "Something Got to Give", ali snimanje se prekida zbog njenih neprestanih kašnjenja, raznih bolesti i zaboravljanja teksta.

U to vreme, Monro, koja je u sve većoj krizi, ima i kratku aferu sa francuskim pevačem Ivom Montanom, a nagađalo se da je i u vezi sa američkim predsednikom Džonom F. Kenedijem na čijoj je proslavi rođendana u maju 1962. vidno pijana u šljokičastoj haljini otpevala ''Srećan rođendan predsedniče".

Kenedi je potom komentarisao: "Posle ovakvo slatkog izvođenja pesme, mogu slobodno da napustim politiku".
(old_image)

Bilo je glasina da je Monro bila u vezi i s Robertom Kenedijem ili obojicom. Džejn Karmen koja tvrdi da je bila njena prijateljica, kasnije je rekla da je Monro bila sa obojicom, iako je volela samo Roberta.

Upetljanost Kenedija u Monroinu zagonetnu smrt je stvar rasprava koje i danas interesuju javnost.

Merilin Monro je pronađena mrtva u svom domu u Los Anđelesu 5. avgusta 1962. Zvanično je saopšteno da je uzrok smrti prekomerna doza tableta za spavanje, ali to će uvek ostatati misterija jer mnogi veruju da je CIA umešana u njenu smrt zbog veze sa Kenedijevima.

Izvor: buka

Pogledajte još