OPREZNO: Sunčanje na nas deluje slično kao droga!

Sunčanje je omijena letnja zabava, a preplanuli ten i dalje je tražena roba jer govori o tome da ste imali dovoljno novca i vremena da provedete neko vreme na plaži...


Naravno, postoji i solarijum koji mnogi koriste, a i jedno i drugo je dokazano opasno za naše zdravlje, ali uprkos tome ne odustajemo od tamnog tena kao obaveznog letnjeg modnog dodatka.

Fenomen preplanulog tena zainteresovao je i stručnjake sa Harvarda koji posle istraživanja tvrde da ljudi ne mogu da odole osećaju koji izaziva sunčanje pa često postaju zavisni od njega. Štaviše, uporedili su sunčanje, po snazi i delovanju, sa zavisnošću od droge!

Naime, tokom sunčanja oslobađa se hormon sreće endorfin, koji inače smanjuje bol i izaziva osećaj prijatnosti. Zanimljivo istraživanje pokazalo je da i životinje mogu postati zavisne od sunčanja u samo šest nedelja, uz klasične simptome odvikavanja u slučaju da prestanu da se sunčaju.

Zaključak je prilično sumoran - čini se da smo genetski programirani da postanemo zavisnici od sunca, što ne bi bio problem da ne postoji opasno UV zračenje koje donosi mnoge rizike za zdravlje, uključujući rak kože. Zato, sa suncem - oprezno!

Izvor: metro

Pogledajte još