STRAVIČNO: Lekari slučajno otkrili razred u kojem su svim devojčicama osakaćene genitalije

Školski lekari u Norkopingu na istoku Švedske nedavno su došli došokantnog otkrića! Prema informacijama lokalnih medija, u jednoj od tamošnjih škola od marta je zabeleženo čak 60 slučajeva osakaćenih genitalija kod djevojčica, a pronađen je i čitav razred u kojemu su doslovce sve devojčice, njih 30, bile podvrgnute okrutnom postupku ženskog obrezivanja.

Od spomenutih 30, 28 ih je bilo podvrgnuto infibulaciji, jednoj od najekstremnijih metoda u sklopu koje su i klitoris i stidne usne u potpunosti odsečene, a genitalije su zatim zašivene na način da ostane tek mali vaginalni otvor.

U školu su pozvane sve raspoložive ekipe kako bi devojčicama pružile svaki vid potrebne pomoći. Osim što žensko obrezivanje kao posledicu vrlo često ima mentalna oboljenja, nisu retke ni hronične vaginalne infekcije, neredovne menstruacije, teži bubrežni problemi i neplodnost.

(old_image)

- Prvo smo otkrili najekstremnije slučajeve. Jedna je devojka imala takve menstrualne bolove da smo istog trenutka morali da je iz škole prebacimo u bolnicu – opisala je koordinator za zdravlje učenika Petra Blom Anderson.

Žensko obrezivanje u Švedskoj je protivzakonito od 1982. godine, a pre 15-ak godina kažnjivo je postalo i odvođenje dece na obrezivanje u inostranstvop, što je postala učestala praksa roditelja poreklom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja gde je sakaćenje ženskih genitalija ukorenjeno u tradiciji.

- Trenutno radimo na tome da obavestimo sve roditelje da bi mogli završiti u zatvoru ako odvedu svoju decu na obrezivanje u inostranstvo
– dodala je Petra Blom Anderson.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, širom sveta danas živi više od 125 miliona žena podvrgnutih ovom zahvatu.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još