ZAMENJENA: Ketrin Ešton odlazi u istoriju?

Ministar inostranih poslova Poljske i zastupnik oštre evropske politike prema Rusiji, Radek Sikorski, najozbiljniji je kandidat da u novembru preuzme funkciju visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost. Ovu funkciju dosad je obavljala Ketrin Ešton.

Poljska vlada je nedavno zvanično objavila nominaciju Sikorskog (51), koji važi za “jastreba” u odnosima prema Rusiji, za trostruku poziciju visokog predstavnika EU, šefa Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i potpredsednika Evropske komisije. U briselskim diplomatskim krugovima kažu da je gotovo izvesno da će ovaj dinamični i relativno mladi diplomata, koji uživa podršku Berlina i Vašingtona, dobiti mesto Eštonove.

- Postoji konsenzus da Poljska u sledećem mandatu Komisije treba da dobije bar jednu važnu funkciju u Briselu, s obzirom na njen rastući ekonomski i politički uticaj u EU
– rekao je jedan briselski diplomata.

Poziciji Sikorskog doprinosi i to što nijednog drugog zvaničnog kandidata za šefa evropske diplomatije zasad nema, mada se jedno vreme neformalno pominjalo ime švedskog ministra spoljnih poslova Karla Bilta.

Sikorski, čije je puno ime Radoslav, rođen je 1963. godine i još kao srednjoškolac je učestvovao u demonstracijama protiv komunističkih vlasti u Poljskoj, zbog čega je bio privođen. Nekoliko meseci pre državnog udara, Sikorski je otputovao na studije u Englesku, gde je brzo dobio politički azil, a šest godina kasnije i državljanstvo.

Studirao je na Oksfordu, u istoj klasi sa aktuelnim britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom. Posle studija je kao slobodni novinar pisao reportaže iz Afrike i Azije za brojne zapadne medije.

Nakon povratka u Poljsku 1989, obavljao je niz funkcija u nekoliko vlada, mada se nije čvrsto vezivao ni za jednu stranku, a od 2009. je stao na čelo ministarstva inostranih poslova.

Kao ministar, Sikorski se intenzivno angažovao još od rane faze ukrajinske krize i uporno se zalagao za oštre mere prema Moskvi. Zajedno sa šefovima diplomatija Francuske i Nemačke bio je u posredničkoj misiji u Kijevu. Ostaće upamćen po rečenici upućenoj Janukoviču: “Potpišite sporazum ili ste svi mrtvi”, koju su kamere snimile tokom njegovog razgovora sa liderima demonstracija.

Na unutrašnjem evropskom planu, Sikorski se zalaže za veće jedinstvo unutar EU i u nekoliko navrata je oštro kritikovao Kamerona zbog popustljivosti prema britanskim evroskepticima.

Kada je reč o Kosovu, Sikorski dosad nije pokazivao naročito interesovanje za dijalog o normalizaciji Beograda i Prištine kome je Ešton kumovala i u kome bi, nakon njenog odlaska, trebalo da preuzme posredničku ulogu. On je, međutim, kao senator u poljskom parlamentu 2007. godine zamerio svojoj vladi što podržava prištinske vlasti bez garancija da će srpsko stanovništvo biti zaštićeno od progona, a tražio i da se srpski manastiri na Kosovu bolje zaštite od napada ekstremista.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još