Ljajić: Ista šansa Vučića i Đinđića, ali nam fali energije

Ljajić je u intervjuu “Politici” rekao da je i sam iznenađen nedavnim medijskim navodima da crnogorski premijer Milo Đukanović priprema udar na nezavisne medije u Srbiji i Đukanovićevo upozorenje da “rukopis” pojedinih napisa u beogradskoj štampi liči na onaj iz 2003. godine.

Podvlačeći paralelu između ovog trenutka i tog vremena, Ljajić je ocenio da su i vlade premijera Zorana Đinđića i Aleksandra Vučića imale veliku šansu da završe reforme i da su za to imale podršku međunarodne zajednice.

- Razlika je u tome što je 2003. godine bilo mnogo više energije u društvu. Sada vladaju apatija i letargija u celoj zemlji. Plašim se samo da mi ne budemo društvo propuštenih šansi. Mi nismo propustili priliku da svaku priliku propustimo. I plašim se da bi to moglo da se dogodi ukoliko reforme ne dovedemo do kraja - upozorio je on.

On je, takođe, istakao da je sličnost između 2003. i 2014. godine u tome što ni tada nismo imali, a ni sada nemamo izgrađene institucije.

- Nažalost, nismo ih izgradili ni 15 godina posle demokratskih promena. Ključ uspeha reformi i napretka jedne zemlje jesu jake i stabilne demokratske institucije. Zato nije ni čudo što ovako govorimo i sve svodimo na personalni nivo - dodao je Ljajić.

Govoreći o nedavnom problemu koji se pojavio sa pojedinačnim slučajem izvoza svinjskog mesa u Rusiju, Ljajić je rekao da se to neće negativno odraziti na ostale izvoznike iz Srbije.

- Rusi su mi rekli da neće biti problema zato što smo bili iskreni i što ništa ne skrivamo. Mi smo krenuli tamo s namerom da kažemo šta je istina, šta smo uradili i na šta sumnjamo... - kazao je, između ostalog, Ljajić u intervjuu beogradskom dnevniku.

Izvor: Blic

Pogledajte još