Ukrajinci od rata beže u Rusiju

"Ljudi beže od rata", rekao je Kuznjecov na sastanku radne grupe ruske vlade za vanredne situacije, javila je agencija Itar-tas.

On je rekao da medju izbeglima ima onih koji se nadaju da će se vratiti u svoje domove, ali da ima i onih koji su odlučili da ostanu u Rusiji.

Više od 18.000 ukrajinskih civila pobeglo je iz oblasti Lugansk i Donjeck, a oko 2.000 Ukrajinaca napustilo je ostale oblasti jugoistoka Ukrajine. U Rusiji su trenutno smešteni u regionima duž ukrajinsko-ruske granice.

Borbe izmedju ukrajinskih snaga i prourskih pobunjenika na istoku Ukrajine se nastavljaju uprkos prekidu vatre koji je jednostrano proglasio Kijev i predloženom mirovnom planu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je prekid vatre u trajanju od nedelju dana, ali je rekao da "to ne znači da ukrajinske snage neće odgovoriti u slučaju napada".

Kremlj je sinoć saopštio da je ruski predsednik Vladamir Putin podržao ukrajinske planove za prekid vatre i da je pozvao obe strane da obustave sve vojne operacije.

Istovremeno, Putin je juče naredio da oružane snage u centralnom delu Rusije budu "u stanju maksimalne pripravnosti". U vojnoj vežbi, koja će trajati do subote, učestvuje 65.000 vojnika.

Ukrajinske vlasti su ocenile da ovakve vojne aktivnosti Rusije ne doprinose normalizaciji situacije na istoku Ukrajine.

U borbama na istoku Ukrajine od aprila je poginulo najmanje 375 ljudi.

Izvor: B92

Pogledajte još