Bez potpisa Kosova protokol sa Srbijom nevažeći

PRIŠTINA, 3. septembra 2009. (Beta) - Poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak ocenila je u četvrtak da tehnički aranžman Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije neće imati vrednosti ako ga ne potpišu i institucije Kosova.

"Predlažem Euleksu da pozove Vladu Kosova da potpiše protokol kako bi na njemu bila tri potpisa: Kosova, Euleksa i Srbije. Ako je to nemoguće onda nam protokol nije potreban jer je bez potpisa Vlade Kosova nevažeći", izjavila je Pak u intervijuu za Radio Kosovo.

Prema njenim rečima, Euleks treba da održava kontakte sa susedima Kosova i da pomaže Vladi Kosova na prevazilaženju teškoća i problema koji postoje u odnosima Kosova i Srbije.

Upitana kako gleda na izjave Beograda da potpisivanje protokola sa Euleksom znači da EU ne priznaje nezavisnost Kosova, Pak je rekla da je to "ludost". "Beograd iskrivljuje stvari onako kako mu odgovara. Euleks nije institucija državnog karaktera, to je organizacija koja radi za EU i zemlje Evropske unije i na Kosovu je da pomogne jačanje pravne države", kazala je ona.

Pogledajte još