Rampa samo za put u Španiju

BEOGRAD, 03. septembar 2009. (FoNet) - Državljani Srbije koji kreću na put u zemlje EU sa novim, biometrijskim pasošem - iako imaju važeću šengensku vizu u staroj, plavoj putnoj ispravi - neće moći da uđu u Španiju.

Po odluci španskog Ministarstva spoljnih poslova, vlasti ove države ne priznaju vize u pasošu koji je istekao ili je poništen, pišu "Novosti".

U sve ostale države građani Srbije, koji imaju važeću šengensku vizu u starom pasošu, mogu nesmetano da uđu s novom putnom ispravom, a one priznaju vize u plavom pasošu, bez obzira na to da li taj pasoš važi.

Putne isprave sa oznakom „Savezna Republika Jugoslavija“, u kojima je važeća šengenska viza, za ulazak u Španiju, međutim, mogu da se koriste do 31. decembra kada, prema odluci Republike Srbije, ovi pasoši prestaju da važe.

Ambasada Španije u Beogradu, kako "Novosti"  saznaju primaće ih na viziranje samo do kraja meseca, jer prema odredbama Šengenskog sporazuma, putna isprava mora da važi najmanje tri meseca duže, nego viza.

Ambasada Nemačke, takođe, 1. oktobra prestaće da prima plave pasoše na viziranje.

Ambasada SAD u Beogradu izdaje vizu u bilo koji važeći pasoš do kraja ove godine, bio on star ili nov. Ambasada, međutim, upozorava građane da američki imigracioni službenici, koji odobravaju dužinu boravka u SAD, neće u većini slučajeva dozvoliti boravak u Americi građanima naše zemlje sa starim pasošem duže od 31. decembra 2009.
godine.

Za one koji poseduju važeću američku vizu u starom pasošu, koji je istekao ili poništen, mogu da putuju koristeći ga, ali zajedno s novom srpskom putnom ispravom, a pri ulasku u SAD moraju da pokažu oba pasoša.

Putnici za Kanadu mogu da koriste plave pasoše do kraja godine, ali im neće biti dozvoljen boravak duži od datuma važenja pasoša, što je kraj 2009. godine. Oni koji već imaju ulazne kanadske vize za više ulazaka u starom pasošu, treba da podnesu molbu za zamenu vize u novi pasoš.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.