Obama predsedava Savetom bezbednosti

VAŠINGTON, 03. septembar 2009. (FoNet) - Američki predsednik Barak Obama predsedavaće Savetom bezbednosti UN na tematskoj raspravi o neširenju nuklearnog oružja i nuklearnom razoružanju 24. septembra, koja će se održati tokom 64. Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, najavila je ambasador SAD pri UN Susan Rajs.

Predstavljajući program rada Saveta bezbednosti UN u septembru, kada SAD predsedava tim 15-članim telom, Rajs je na konferenciji za novinare rekla da će prvi puta u istoriji američki predsednik predsedavati sednicom Saveta bezbednosti UN, na kojoj će učestvovati velika većina šefova država ili vlada članica Saveta, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Ta će se sednica usredsrediti na neširenje nuklearnog oružja (neproliferaciju) i nuklearno razoružanje uopšte, a ne na neke određene zemlje", rekla je Rice.

"Ključna područja će uključivati kontrolu naoružanja, nuklearno razoružanje, jačanje režima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), kao i sprečavanje trgovine nuklearnim materijalom i njegovo obezbeđivanje", dodala je Rajs.

SAD se konsultuje sa ostalih 14 članova Saveta bezbednosti UN, o sadržaju moguće izjave ili rezolucije koja će biti objavljena na kraju sednice o nuklearnim pitanjima 24.
septembra, kazala je Rajs.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.