Coldcut

Za Coldcut se figurativno kaže da se - uprkos njihovom ''veteranskom'' statusu, Jonathan More i Matt Black ponašaju poput dva nezrela deteta koja ne mogu da sede na jednom mestu mirno

Tačno u dvanaest, kako je i najavljeno, počinju Coldcut. Kratko nas pozdravaljaju sa ''Dobro veče Beograde'' i počinju. Jedna za drugom ređaju se pesme koje znamo, jer su odavno postale svetski klasici. Coldcut ima pet muzičara na pozornici, i jednog ''nevidiljivog'', bez čijeg rada ovaj koncert ne bi bio isti. A to je ''majstor vizuelnih efekata''. Na platnu iza pozornice su se ređale slike i likovi koji su se neverovatno poklapali sa muzikom. Kad god smo čuli glasove, muzičari koji su pevali i bili na platnu (njihovi likovi su se pojavljivali), pa se mogao steći utisak kao da su oni stvarno prisutni. Kako su se melodije širile, tako je i pokretna slika sve to propratila.

Uživali smo uz hip hop, malo drum ‘n' bass-a, jungle-a, i MC-a koji je imao uspešnu ulogu da animira publiku. Predivni vokali izraelske pevačice Ofra Haze doprli su do srca publike, i njen lik smo mogli da vidimo nplatnu. Politički vrlo angažovani (što smo i mogli da čujemo), vrlo samosvesni (tako smo na platnu mogli da vidimo kutiju vrlo poznate marke cigara na kojoj piše ''breathe''), i krivci za filmove sa duhom kao što je ''Baraka'' oduševili su publiku i doprli kako do njihovih srca tako i direktno do sivih ćelija. Ne uspeva svakom da posle trideset godina bude još motivisaniji da istražuje beskonačni svet zvuka i maštoviti svet slika...

Kada su oko 1.15 završavali, publika je zviždala i tražila još. MC izlazi i prodornim glasom pita – ''What's up???'', i nastavljaju još nekih 15 minuta vrlo burno, da bi završili sa ''Out of control''.

Muzej Savremene umetnosti je zanimljiv prostor za koncert, mada je utisak kvarilo to što već oko ponoći niste mogli da ostavite jaknu na garderobi. Za uvek fenomenalno ozvučenje pobrinuo se ''Sky music'', a da za diskretnu dekoraciju- "Pleasures".

Oko 1.30 Coldcut završavaju uz veliko ''Thank you'' na video bimu.

Fotografije sa ovog događaja pogledajte u foto-galeriji

Nada Veljković

Pogledajte još