Izložba Nađe Radmanović - Muza

Iako rođena u Njujorku, gde sa nepunih 17 godina upisuje studije fotografije, Nađa je vrlo vezana za Srbiju i već nekoliko godina paralelno izlaže u Beogradu i Pančevu, kao i u Njujorku, gde živi. Fotografiju je diplomirala 2013. godine i nastavila studije na odseku istorije umetnosti i galeristike. Kao uspešan student i fotograf, dobitnica je mnogobrojnih nagrada.

(old_image)

Projekat Muza je multimedijalne prirode i sastoji se od fotografija i video rada, te pratećih tekstova odštampanih na svili i muslinu. Nađa se kroz svoje fotografije trudi da, kako sama kaže, prikaže slojevite emocije i nagna posmatrača na njihovo raslojavanje i dekodiranje. To je slučaj i sa izložbom Muza, svojevrsnom posvetom najboljoj prijateljici Shannon Smith, koja je inspirisala ne samo Nađinu fotografiju, već i čitav Nađin život u delikatnoj dobi adolescencije i pomogla joj da počne da traži i saznaje sopstveno biće. Taj proces traganja sublimira se kroz vizuelni i narativni deo postavke. U formi poezije odštampane na delikatnim materijalima, naracija ima za cilj da još jače prenese emocije autorke prema svojoj muzi i materijalizuje ih do kraja.

Kompilacija vrlo estetizovanih fotografija uz video, otkriva nam, pored Nađinog senzibiliteta, takođe i njenu ekspresivnu i vrlo nežnu prirodu, sklonost ka razmekšanim auratičnim vizurama portreta i pejsaža, kao i tehničku raznolikost. U svom radu, mlada umetnica uglavnom teži ka analognoj fotografiji zbog supstancijalnosti i tehničkog izazova koji stavlja pred fotografa. Većina fotografija ovog opusa rađena je analogno, uz kombinaciju sa pojedinim digitalnim formama.
Pozivamo vas da zavirite u Nađinu umetničku intimu i upoznate Shannon Smith, ćerku, sestru, drugaricu, studentkinju, individualistu, kameleona i nadasve, Nađinu muzu.

www.gradbeograd.eu

Pogledajte još