SRPSKA ESTRADA U PANICI: Grcima ukrali pesme, sad duguju 700 miliona dinara!

Spisak od oko tridesetak pesama dostavljen je Sokoju preko kojih pravi autori hitova kojima se diče domaće zvezde traže nadoknadu za svoje kompozicije.

Odavno se zna da su neki od najvećih hitova na domaćoj estradi zapravo plagijati iz Grčke. Pevači i kompozitori na optužbe samo odmahuju glavom, ali će sada, ipak, morati da plate! Grčki autori su presavili tabak i za nekih tridesetak pesama koje su na njihovom spisku potražuju 6,1 milion evra, odnosno oko 700 miliona dinara.

Aca Lukas - Pesma je do bola

Antipas, Gia ta lefta ta kaneis ola

Na listi su neke od pesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića... U pitanju su pesme koje su naši kompozitori bez dozvole i nadoknade potpisali kao svoje u poslednjih deset godina. Karleuša je otišla korak dalje pa se na neke kompozicije sama potpisala kao autor. Lukas nas je uputio na Futu Radulovića koji je potpisan kao autor spornih pesama koje on izvodi, ali kompozitor nije želeo dadaje bilo kakav komentar. Karleuša takođe nije bila dostupna.

Despina Vandi - Ypofere

"U pitanju su ozbiljne svote novaca koje grčki kompozitori potražuju preko svojih advokata. Prvo pokušavamo da se vansudski nagodimo sa kompozitorima ili pevačima koji izvode sporne pesme. Najčešće je u pitanju nekoliko hiljada evra po pesmi", kaže Rodoljub Stojanović, direktor “Ricom Publishing” koji zastupa Grke u sporu.

Grčka autorska agencija je još pre nekoliko godina poslala dopis Sokoju sa spiskom pesama koje su plagirane, ali oni tvrde da nisu nadležni za plagijate.

"Ako se ispostavi da su grčki autori pokradeni, oni svoje pare moraju da traže preko suda i to ne Sokoju, već autorima koji su Sokoju dali lažne podatke o autorstvu. Ako sud presudi da je delo plagijat, „lažnjak“ je dužan da novac koji je dobio od Sokoja uplati originalnom kompozitoru", kaže direktor Sokoja Aleksandar Kovačevič.

Deo spiska spornih pesama
Željko Samardžić - Bezobrazno zelene
Aco Pejović - Nepopravljivo
Goga Sekulić - Gaćice
Šako Polumenta - Dišem za tebe
Saša Matić - Kralj izgubljenih stvari
Ceca - Tačno je
Amadeus bend - Overen
Adil - Od usana do stopala
Dragana Mirković - Za mene si ti
Boban Rajović - Jugoslavijo
Emina Jahović duet sa Sašom Kovačevićem - Još ti se nadam (Mihalis Hatzigiannis, Den eho hrono)
Jelena Karleuša - Još te volim (Despina Vandi,Ypofere) - Ide maca oko tebe (Elena Paparicu,Katse kala) -

Aca Lukas: Lična karta (Ana Visi, Trauma), Pesma od bola (Antipas, Gia ta lefta ta kaneis ola), Pao sam na dno (Giorgos Tsalikis, Sagapao San Paidi).

Emina Jahović duet sa Sašom Kovačevićem - Još ti se nadam

Mihalis Hatzigiannis - Den eho hrono

kurir

Pogledajte još