Izložba "Povedi me na Mesec"

Izložba "Povedi me na Mesec" je partnerski projekat Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ) i Doma omladine Beograda. Iz izuzetno bogatog fonda MIJ koji čini preko 200.000 muzejskih predmeta izabrana je za interpretaciju grupa eksponata koja se vezuje za ekspedicije na Mesec, a povodom 45 godina od prvog sletanja čoveka na Mesec. Autor izložbe je Dragoljub Kuprešanin, muzejski savetnik MIJ, stručni saradnik Ana Panić, kustoskinja MIJ, a Izložbu će otvoriti Marša Ajvins, astronautkinja iz SAD.

(old_image)

Nepuna tri meseca nakon povratka sa Meseca, tročlana posada Apola 11 posetila je Jugoslaviju u okviru svoje prve velike turneje koja je obuhvatala 22 zemlje sveta na četiri kontinenta. Sa američke strane, izražena je želja da astronaute primi lično predsednik SFRJ Josip Broz Tito. S obzirom da su astronauti nosili na Mesec i poruku predsednika SFRJ i da je zvanični državni stav prema misiji Apola 11 bio u duhu priznavanja istorijskog karaktera spuštanja prvih ljudi na Mesec, sa ekspedicije je Jugoslavija dobila poklone koji se čuvaju u MIJ.

Ova tematska izložba objedinjuje izložbene eksponate, fotografije i dokumentarni video materijal. Izložbu će pratiti i čuvena pesma Povedi me na mesec (Fly me to the Moon) koja ove godine slavi jubilej od 60 godina.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Pogledajte još