Verbić: Komisija će proveravati diplome!

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio da će izmenama zakona o visokom obrazovanju biti osnažena nezavisna tela koja će proveravati kvalitet diploma.

Istakavši da je na mestu peticija naučnih radnika i profesora u vezi s formiranjem komisije za ispitivanje doktorata čiji se kvalitet osporava u javnosti, Verbić je rekao da će Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, koja se i do sada bavila kvalitetom, biti dodatno osnažena, uključujući i finansijski, da može da obavlja taj posao.

- Sada je najvažnije da stvorimo uslove da to nezavino telo može da radi i proveru kvaliteta. Do sada je manje više rađena samo akreditacija visokoškolskih ustanova – rekao je Verbić novinarima u Matematičkoj gimnaziji.

Kako je naveo, mnogo veći akcenat treba da stavljamo na rad nezavisnih tela i na uključivanje eksperata i sa strane, da i stručnjaci iz inostranstva učestvuju u recenzijama naših projekata, u radu naše komisije.

U ovom trenutku komisija nema dovoljno kapaciteta, a sigurni smo da će plagiranih diploma u budućnosti biti još, rekao je on i istakao da se peticije i inicijative te vrste očekuju od univerzitetskih nastavnika.

Više od 1.800 naučnika i univerzitetskih radnika iz Srbije i inostranstva podržalo je peticiju o zaštiti akademske časti u Srbiji, koja je prosleđena resornom ministarstvu, Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savetu za naučni i tehnološki razvoj, Konferenciji univerziteta Srbije i Komisiji za sticanje naučnih zvanja.

Peticiju, koja je organizovana posredstvom Interneta, na adrese pomenutih institucija je uputio profesor kriminologije na Univerzitetu Južnog Mejna Dušan Bjelić.

Peticijom se daje podrška naučnim radnicima koji su posredstvom veb-sajta “Peščanik” ukazivali na neetičke radnje u delu univerzitetske zajednice Srbije i inicirali debatu o ključnim pitanjima koja se tiču dugogodišnjeg urušavanja obrazovnog sistema Srbije i njene akademske zajednice.

Potpisnici peticije pozivaju nadležne institucije, pre svega Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da bez odlaganja formira nezavisnu akademsku komisiju, sačinjenu od uglednih i nekompromitovanih profesora iz Srbije i inostranstva, koja bi dala odgovore na tvrdnje o plagiranim delovima, kao i naučnom kvalitetu, doktorske disertacije ministra Nebojše Stefanovića.

Peticijom se zahteva i preispitivanje akreditacije Megatrend univerziteta, naročito za dodeljivanje zvanja doktora nauka, imajući u vidu indicije o brojnim kršenjima etičkih normi.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još