BRZO REAGUJTE: Ovi simptomi ukazuju na moždani udar!

Moždani udar je jedan je od vodećih uzroka smrti u većini razvijenih zemalja. Više od polovine preživelih starijih od 65 godina nakon udara gubi sposobnost hodanja. Alarmantno je što sve više ljudi mlađih od 45 godina doživljava moždani udar, ali ne reaguju jer ne simptome pripisuju premoru i reakciji na naglu promenu vremena.

“Svakog minuta koji prođe bez lečenja, nestane dva miliona neurona. Koliko je brzina važna pokazuje podatak da čak 15-minutno kašnjenje s početkom lečenja ostavlja posledice. Ako postoje problemi s licem, funkcijom ruku ili govorom, ne gubite vreme”, upozorava dr Džefri Saver.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju kad je reč o moždanom udaru.

Lice – opuštenost
Da li je jedna strana lica otupela? Da li osoba može da se osmehne? Ukoliko je osmeh neujednačen, postoji veliki razlog za brigu.

Ruke – slabost
Da li je jedna ruka slabija ili u njoj nema nikakvog osećaja? Neka osoba pokuša da podigne obe ruke. Da li jedna ruka pada?

Govor – poteškoće
Da li je govor nejasan? Izgovorite prostu rečenicu i zamolite osobu čije vam je zdravstveno stanje sumnjivo da ponovi tu rečenicu. Ukoliko joj to ne polazi za rukom, velika je verovatnoća da je u pitanju moždani udar.

Vid - zamućenje
Mahnite ispred lica osobi za koju sumnjate da je imala moždani udar. Pitajte je da li jasno vidi šta ste uradili. Ako kaže da ne vidi uopšte ili da vidi samo jednim okom, to je alarm za uzbunu.

Ukoliko uz bilo koji od navedenih simptoma osoba ima jaku glavobolju i mučninu, povraća i nije u stanju da stoji ili hoda, morate brzo da reagujete. Pozovite odmah hitnu pomoć ili odvezite osobu u najbližu bolnicu.
Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod sebe, zatražite hitnu lekarsku pomoć.

Pročitajte još i koje simptome srčanog udara imaju muškarci, a koje žene.

Magazin.hr/Yahoo

Pogledajte još