Poštovati obećanje o ulasku novih članica u EU

BRISEL, 3. septembra 2009. (Beta) - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u četvrtak u Briselu da Evropska unija "mora poštovati obećanje dato zemljama kandidatima koje žele da postanu članice EU".

U smernicama za rad Evropske komisije u idućih pet godina očekivanog novog mandata, Barozo je to obrazložio činjenicom da je ulazak novih članica u Evropsku uniju "znatno ojačao Uniju, isto kao i odbranu mira i stabilnost evropskog kontinenta". "Proširivanje na nove članice, međutim, može uslediti tek kada same zemlje kandidati budu spremne da preuzmu odgovornosti koje proističu iz članstva", naveo je Barozo.

Barozu je na konferenciji za štampu postavljeno pitanje da li smatra da je tokom dosadašnjeg delovanja Evropske komisije došlo do izvesnog zastoja u proširivanju i da li misli da popravi situaciju s "blokadom pridruživanja Hrvatske zbog spora sa Slovenijom", Makedonije "zbog spora s Grčkom" i "Srbije zbog stava Holandije".

Čelnik izvršnog tela EU je odgovorio da je "Komisija učinila sve u svojoj moći da se ispune obaveze prema zemljama koje u Evropi traže svoju budućnost".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.