Pokušavaju da nađu rešenje: Ministarstvo pravde pregovara sa advokatima

Ministarstvo pravde je, u saopštenju za javnost, pozvalo predstavnike advokature da se sa predstavnicima Ministarstva finansija u što kraćem periodu usaglase u vezi sa spornim pitanjima, kako pravosudje ne bi trpelo negativne posledice "koje će se najviše odraziti na građane Srbije".

Ministarstvo je istaklo da svi predstavnici pravosuđa ulažu velike napore u rešavanje gorećih problema u srpskom pravosudnom sistemu i da je potrebno da svi budu posvećeni istom cilju, a to je da pravda bude dostupna građanima Srbije.

Advokatska komora Srbije (AKS) donela je pre dva dana odluku da svi advokati u zemlji stupe u strajk od srede do kraja nedelje zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina.

Beogradski advokati su rad obustavili još prošle srede, a na prekjučerašnjoj skupštini AKS odlučeno je da od 25. do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje, što znači da se neće održavati sudjenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati takođe neće zastupati stranke ni pred drugim organima, čak ni u hitnim predmetima.

Izvor: Blic

Pogledajte još