Zoran Terzić: Jedino što bi nas zadovoljilo je zlato

Nakon pripremnih utakmica za dolazeće Evrosko prvenstvo, koje su odbojkašice Srbije igrale u Beogradu, sada sledi put u Italiju, gde će se igrati nova četiri prijateljska meča. Podsećamo, naš tim je u Beogradu već igrao četiri utakmice sa Italijankama, od kojih smo u tri poražene, a u četvrtoj je rezultat bio nerešen.

Kapiten našeg tima Jelena Nikolić smatra da mesta panici, zbog dosadašnjih rezultata, nema:

- Protiv Italijanki rezultat nije bio u prvom planu, tako da iako možda sve izgleda negativno, mislim da smo izvukli zaključak da možemo sa njima da igramo. Sigurna sam da ćemo moći da ih pobedimo, za mesec dana, kada budemo u pravoj formi. Do sada smo imale dosta problema,a još i nije vreme za takmičarsku formu. Ako uzmemo u obzir sve te okolnosti, ja sam zadovoljna kako smo igrale protiv Italijanki. 

Šta očekivati od nova četiri meča protiv istog protivnika?

- Nadam se da će sada biti bolje i da ćemo neku utakmicu pobediti.

Utakmice će se igrati u Kaljariju, Tortoliju, Mantovi i Sasariju, a nakon ovih mečeva uslediće i turnir u Veroni, na kome će još igrati Belgija i Poljska. 

Selektor Terzić smatra da ima još dovoljno vremena za uigravanje i dostizanje prave forme:

- Prvi mečevi protiv Italije nisu bili u prvom planu, ni njima, a ni nama. Dogovor je bio da odigramo što veći broj setova svakog dana, kako bismo našli nova rešenja i isprobali sve igračice. To nam je bilo jako važno, posle svih povreda koje smo imali. Nivo forme sada nije ni 50 % od onoga što treba da bude na EP, ali to je i normalno i imamo dovoljno vremena do početka da stvari dovedemo na svoje mesto. Ono što ohrabruje je da smo sada spremniji, nego pred prošlo EP u ovo vreme, kada smo takođe imali brojne probleme. 

Nakon gostovanja u Italiji sledi turnir na kome učestvuju Poljska, Belgija, Letonija i mi.

- Taj turnir će nam biti najvažnija i glavna provera pred EP i tu ćemo probati da ostavrimo što bolji rezultat. Nadamo se da će tada nivo igre biti blizu maksimuma. Nakon turnira imamo još 10 dana priprema, gde sledi glazura celokupnog rada. U planu su za tada još dve utakmice sa Bugarkama. 

Kakav je plan vezan za same utakmice na EP-u?

- Raspored nam je takav da i tamo na početku možemo da podižemo nivo forme, pošto najteži protivnici neće biti na startu. Mislim da ima i vremena i utakmica da se spremimo i zaigramo najbolje kada to bude neophodno. 

Kakve su ambicije na EP-u?

- Jedino što bi zadovoljilo i mene i igračice je zlato. Međutim, ono što je realno i što bi takođe bio uspeh je da uđemo u borbu za medalju. Posle bronze na svetskom i srebra na evropskom, logično je da ovako razmišljamo. 

Ko su favoriti prvenstva?

- Ima jako puno kavlitetnih igračica i pretendenata na medalju. Italija dolazi kao glavni favorit, tu je i Rusija, kao svetski šampion, Holandija, kao osvajač Gran prija prošle godine, a biće i ekipa koje će iz drugog plana pokušati da se domognu medalje. Jedino što je sigurno je da neće biti lako, ali naš cilj definitivno ostaje ulazak u polufinale. Sa druge strane, svemu moramo prilaziti korak po korak, tako da je osnovni cilj pobeđivati jednog po jednog protivnika, da igramo i ponašamo se dobro, odnosno da delujemo kao ekipa.

Evropsko prvenstvo za odbojkašice igra se u Poljskoj od 25. septembra do 4. oktobra, a naš tim će igrati u Grupi D sa selekcijama Azerbejdžana, Češke i Slovačke. Prva faza igraće se u Katovicama.

Katarina Stojković

Pogledajte još