Ubici Slavka Ćuruvije pomagao je vojni špijun

Tužilaštvo za organizovani kriminal je došlo do ovih saznanja i tražilo je 22. aprila 2013. detaljne informacije od Vojno-obaveštajne agencije (VOA) o ovom slučaju. Naime, otkriveno je da je potpukovnik Živković tri puta overio službenim pečatom vojne pošte 3906 Beograd vojnu legitimaciju koju je napravio na ime Kuraka. Overio ju je 22. decembra 1997, 27. jula 1998. i 27. jula 2001. Otisak pečata i legitimacije su zaplenjeni septembra 2003. i Živković je kasnije zbog toga bio osuđen u Vojnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu.

Međutim, VOA u svom izveštaju broj 1841-2 od 29. aprila 2013, koji je proglašen službenom tajnom, navodi “da nema operativnih saznanja o korišćenju službenog pečata VP 3906 Beograd u izradi lažne isprave na ime Kurak (Josip) Miroslav, o prirodi odnosa između Živkovića i Kuraka, kao ni operativnih materijala proisteklih iz činjenice da je korišćena lažna vojna legitimacija”.

To se zaključuje u izveštaju VOA, koji je potpisao direktor, brigadni general Vladan Vladisavljević, iako se takođe konstatuje da je Živković radio u Obaveštajnom centru Obaveštajne uprave od 28. decembra 1998. do 31. oktobra 2008, kada je penzionisan sa 44 godine života. Nije objašnjeno ni kako je ostvario pravo na penziju, kada je protiv njega vođen postupak za faslifikovanje službenih dokumenata.

U istom izveštaju se navodi da VOA nema podatke da li je Kurak “bio aktivni ili rezervni pripadnik Vojske SRJ i da li je učestvovao u ratnim dejstvima na prostoru bivše SFRJ”.

Takođe u VOA ne postoje “operativni podaci i materijalni o kontaktima i delovanju pokojnog Slavka Ćuruvije”.

VOA je odgovorila da nema saznanja o sastanku Ćuruvije sa generalom Momčilom Perišićem, tadašnjim načelnikom Generalštaba. Tužilaštvo je od VOA i Vojnobezbednosne agencije (VBA) tražilo obaveštenje o tom sastanku, o kome je u istrazi svedočila Branka Prpa rekavši da joj je Ćuruvija rekao da mu je Perišić tražio podršku za vojni udar protiv režima Slobodana Miloševića. Međutim, VBA je odgovorila da ne zna o tome, a njeni pripadnici su saslušali Perišića koji je negirao da je to izjavio. Takođe i VBA je odgovorila da nema nikakve informacije.

Izvor: Blic

Pogledajte još