U Urugvaju osnovan klub uzgajivača marihuane

Načelnik službe za kotrolu narkotika Hulio Kalsada je rekao da je Asocijacija kanabis študija Urugvaja počela proces registracije u ministarstvu obrazovanja i kulture.

Taj klub će imati 40 članova. Predsednica udruženja Laura Blanko je rekla da se plaća 300 dolara za učlanjenje a da je mesečna članarina do 65 dolara.

Urugvajski parlament je u decembru odbrio legalizaciju marihune s tim da vlada nadzire proizvodnju, prodaju i korišćenje, a predsednik Hose Muhika i ministri u maju su potpisali propise za legalizaciju trgovanja marihuanom, čime je omogućeno da se do kraja godine u apotekama pojave cigarete s tom lakom drogom.

Urugvajske vlasti se nadaju da će legalizicijom marihuane sprečiti ljude koji se inače pridržavaju zakona da dolaze u kontakt s organizavanim kriminalom, kao i da će problem zavisnosti biti tretiran kao zdravstveni, a ne bezbednosni problem.

Urugvajski građani i stanovnici stariji od 18 godina mogu tražiti dozvolu da uzgajaju do šest biljaka marihuane po domaćinstvu, odnosno da dobiju 480 grama po godini. Takođe se mogu udružiti u klub koji broji između 15 i 45 članova, a koji uzgaja do 99 biljaka.

Pojedinci će moći da kupe do 10 grama nedeljno ili 40 grama mesečno u mreži apoteka po ceni od oko 0,9 dolara po gramu.

Izvor: Beta

Pogledajte još