Elvis Prisli: Belac sa glasom i lirskim stilom crnaca!

Za većinu svoje publike Elvis predstavlja pravu ikonu. Pored muzike i glume, njegov privatni život i njegova pojava doneli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. veka. Za života postao je simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja oko njegove neverovatne karijere i stalni interes za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju oko fenomena Elvisa Prislija.

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. u mestu Tupelo, na jugu Misisipija u siromašnoj porodici. Ekonomski gledano, rodio se u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Kasnije je dosta i sam o tome govorio.

(old_image)

- Mogao bih da kažem da smo živeli s pogrešne strane pruge. Ali, u to vreme u Tupelu i nije bilo prave strane. Niko nije imao bogat obrok. Nikada nismo gladovali, ali smo često bili na ivici - pričao je legendarni muzičar, čiji su roditelji Vernon Elvis i Gledis Lav Prisli svoj skromni dom opremili za dva dečaka, ali je Elvisov brat blizanac, koji je na svet došao 35 minuta pre njega, umro prilikom porođaja. Odrastajući kao jedinac imao je blizak odnos sa oba roditelja, ali je naročitu privrženost gajio prema majci. Stasavao je u veoma pobožnoj porodici koja je redovno posećivala crkvene mise na kojima je mladi Elvis rastao okružen gospel muzikom u kojoj je našao svoju početnu muzičku inspiraciju. Već sa deset godina imao je prvi nastup na takmičenju u lokalnoj školi gde je obučen kao kauboj stajao pored mikrofona i pevao pesmu Stara Šep. Nekoliko meseci kasnije za rođendan je dobio svoju prvu gitaru, a od rođaka je naučio i prve akorde na njoj.

- Gledao sam ljude kako to rade pa sam polako učio da sviram, ali nisam mogao da pevam u javnosti, bio sam stidljiv - priznao je Elvis, koji se sa porodicom 1948. preselio u Memfis, gde je upisao srednju školu. I dalje je bio veoma povučen i sramežljiv pa su ga drugari često zadirkivali da je mamin dečko. Taj neprimetni crnokosi dečačić samo je jednom skrenuo pažnju na sebe i to kada mu je profesorka muzičkog dala nisku ocenu uz obrazloženje da ne zna da peva. Iznervirani Elvis sledećeg dana došao je sa gitarom na čas i otpevao tadašnji veliki hit Keep them cold icy fingers off me.

Profesorka je morala da prizna kako je pogrešila, a ocena je bila popravljena...

(old_image)

Maturirao je 1953. godine nakon čega se zaposlio kao vozač kamiona, a usput je upisao i večernju školu za električara. Ipak, nije odustao od muzičke karijere koja mu tih godina nije bila naklonjena jer ga je nekoliko grupa iz Memfisa odbilo, a i prijatelji su ga kritikovali da je bolje da vozi kamion jer ne zna da peva. Ne obazirući se na to, Prisli je krajem 1953. u studiju prijatelja snimio pesmu posvećenu majci, koja je dugo bila privatno vlasništvo, a koja se danas tretira kao veoma vredan unikat. Na snimanju je privukao pažnju vlasnika diskografske kuće San rekords, Sema Filipsa, koji je odmah shvatio da mlađani Elvis ima sopstveni stil. Pozvao ga je da snimi prvi album. 5. jula 1954. tada 19-ogodišnji Prisli ušetao je u San studio u Memfisu, u Tenesiju, i snimio verziju pesme "That's All Right". Nekoliko dana kasnije pesma se zavrtela na radiju WHBQ i postala hit čime je započela karijera pevača, koji će ostati upamćen u istoriji muzike kao "kralj roka".

Producent gramofonskih ploča ser Svivel Hips često je kasnije govorio kolegama: Kada bismo pronašli dečka belca sa glasom i lirskim stilom crnaca, svi bismo zaradili bogatstvo. Taj dečak je bio Elvis i snovi su se obistinili. Pre nego što je napunio dvadeset jednu godinu, stekao je prvi milion dolara i priveo prvih sto devojaka.

- Bio je neverovatno lep. Svesno i odlučno srušio je seksualne tabue pedesetih godina. Privlačnim su ga smatrale kako žene tako i muškarci, rekla je profesorka Dos, autorka knjige Elvis kultura: obožavaoci, vera i imidž.

(old_image)

Njegovi prvi singlovi That’s All Right, Mama i Blue Moon Kentucky imali su veliku lokalnu popularnost. Izdavani su pod okriljem San rekordsa u razmaku od po nekoliko meseci i nema sumnje da su te pesme udarale temelj onome što će biti poznato pod imenom rokenrol. Zvuk u ovim pesmama sugerisao je mladog čoveka koji slavi slobodu, spremnog da radi bilo šta, da ode bilo kuda. Ubrzo su usledili i prvi nastupi u klubovima, a glasine o mladiću čudnog stila odevanja i sjajnog glasa sa neobičnim pokretima na sceni proširile su se Amerikom...

Brojnim manifestacijama u Menfisu naredne dve nedelje biće obeležena 60. godišnjica od snimanja prve rokenrol ploče Elvisa Prislija. San studio će 5. jula obilježiti godišnjicu tortom i izložbom posvećenom snimanju kultne ploče. Istog dana, muzičari će izvesti Prislijeve pesme na koncertu u Levit Šelu, dvorani u kojoj je slavni muzičar imao svoj prvi, profesionalni nastup. Posetioci Grejslenda, Prislijevog dugogodišnjeg imanja, moći će da vide izložbu o uticaju kralja roka na muziku i popularnu kulturu.

Izvor: novimagazin/story

Pogledajte još