Inspektori krivi za pogibiju mladih u "Kontrastu"?

Kako saznajemo u novosadskom Tužilaštvu, pod istragom su Slavko Hajrović, Tihomir Vulević, Maja Golubović, koji su obavili nadzor i kontrolu u „Kontrastu“, kao i Veselinu Kerac iz građevinske inspekcije.

U „Kontrastu“ su 1. aprila nastradali Tamara Miladinović (25), Marina Aničić (25), Renato Vuković (20), Zoran Ignjatović (28), Milena Dalmacija (26) i Marko Pavlović (29).

- Tužilaštvo je 2012. na zahtev roditelja uzelo naše krivične prijave. Sada je tužilaštvo podiglo krivične prijave protiv inspektora. Pretpostavljam da im je toliko vremena trebalo jer su u tužilaštvu čekali da veštaci daju svoje mišljenje iz Višeg suda, gde su procesuirana prva četvorica optuženih i osuđenih - kaže Branko Miladinović, otac nastradale novinarke Tamare Miladinović.

On napominje da ne zna da li bi se bilo šta pokrenulo sa mrtve tačke da inicijative roditelja nastradalih u “Kontrastu” nije bilo.

- Inspektori nisu doneli rešenje o zabrani rada dela ili celog objekta posle naloženih, a neispunjenih i neizvršenih obaveza i mera. Utvrđeno je i da MUP nikada “Kontrastu” nije dao rešenje o ispunjenju uslova protivpožarne zaštite, a inspektori su preko toga prelazili i nisu donosili rešenje o zabrani rada - objašnjava Miladinović.

On dodaje da i pored sudskog procesa osumnjičeni inspektori nisu smenjeni.

- Sve što tužilaštvo ne uradi, roditelji će preuzeti na sebe. Nemamo više šta da izgubimo - kaže Miladinović.

On dodaje da su roditelji nezadovoljni prekjučerašnjom odlukom Višeg suda jer su zatvorske kazne od pet do devet godina, koliko su okrivljeni dobili za izbijanje požara u novosadskoj diskoteci - sramotne.

U Višem sudu u Novom Sadu prekjuče je četvorici optuženih izrečeno ukupno 30 godina zatvora. Vlasnik diskoteke Alojz Ganić osuđen je na pet godina, zakupac lokala Slaviša Stanišić dobio je devet, a njegov kolega Dejan Ratković sedam godina zatvora. Električar Miroslav Papuga kažnjen je sa devet godina zatvora.
Branko Miladinović, otac nastradale Tamara

Roditelji nastradalih očekuju da će tužilaštvo pokrenuti postupke i protiv turističke inspekcije i vatrogasaca.
- Ukoliko to ne urade, podnećemo privatne tužbe. Pravda mora biti zadovoljena, pa makar išli i u Strazbur - najavljuje Branko Miladinović, otac nastradale Tamare Miladinović, i podvlači da je trebalo i da načelnici inspekcija i vatrogasaca nakon požara podnesu ostavke jer su odgovorni za sve propuste.

Izvor: Blic

Pogledajte još