Hranite se pravilno: Ovo je najbolja hrana protiv letnjih vrućina

To zapravo znači da je najbolje okrenuti se sezonskim namirnicama, voću i povrću, jer se priroda pobrinula da nam bude lakše. Uz puno tečnosti i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko predloga šta birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi.

Lubenica, trešnje, višnje, dinja…

Kako preporučuju nutricionisti, lubenica je idealno letnje osveženje. Slatka je i sočna, a 90 posto nje čini voda. Lubenicu možete jesti i kao salatu ili supu. Na dnevnoj bazi svakako trebate jesti i trešnje, dinju, višnje i ostalo sezonsko voće. Svo sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati telo pa ćete lakše podnositi vrućine.

Paradajz, krastavci, tikvice…

Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vodom i vitaminima. Paradajz je na primer bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnih sunčevih zraka. Krastavci su poput lubenice puni vode dok tikvice možete pripremati na bezbroj načina. Idealne su na žaru, ako ćete na primer roštiljati sa društvom.

Supe

Možete ih jesti za ručak ili za večeru. Ne zaboravite da ne moraju nužno da budu tople jer ima dosta recepata i za hladne supe, a najbolje su one od sezonskog povrća. Supa okrepljuje varenje, ubrzava metabolizam i blagotvorno deluje na celokupni organizam. Gaspačo je odličan primer hladne supe.

Kuvana hrana

Zaboravite na pečenu i tešku hranu. Birajte ribu, piletinu ili ćuretinu uz obilje svežeg povrća i salata.

Dezerti

Čokolade i kolače zamenite osvežavajućim jogurtom sa voćem, sladoledom ili smutijem koji lako možete da napravite kod kuće. Ako se već zaželite kolača ili torte, radije ih napravite kod kuće zbog opasnosti od salmonele. Leti se može lako dogoditi da su jaja pokvarena, a ona idu i u sladoled.

Izbegavajte 'bele namirnice'

'Belim namirnicama' smatraju se beli hleb, šećer, pirinač i slična hrana. Znamo da se ni inače ne nalaze na listi poželjnih, zdravih namirnica jer se ne radi o proizvodima od celih žitarica, ali leti ih je još bolje izbegavati uz mnogo veću ponudu sveže i zdravije hrane.

Izvor: tportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.