Puškinove gozbe

Na obali Ade Huje u bašti restorana „Carskaja ohota“ održana je gozba inspirisana velikanom ruske kniževnosti Aleksandrom Sergejevičem Puškinom. Neobičan restoran, koji čuva deo duha carske Rusije, ugostio je mnoge koji su bili rasploženi za ovo gastronomsko putovanje kroz vreme.

Jedan od idejnih tvoraca ovog događaja gopodin Zoran Novokmet istakao je: “ Ovo je prvo u nizu dešavanja iz projekta “Istorija gastronomije “. Pripremili smo jela koja je Puškin spominjao u svojim delima. Specijaliteti su osmišljeni kao jela koja imaju geografsko poreklo na osnovu faza njegovog života, odnosno njegovog kretanja kroz život. Svi recepti su originalni, i dobijeni su u saradnji sa pravoslavnom crkvom i našim dugotrajnim istraživanjem.“

Šef kuhinje restorana „Carska ohota“ Slobodan Miljković otkrio nam je koja su to nesvakidašnja jela krasila trpezu: šašlik, kčuk, kulebjaka, čorba od kečige, dve vrste piroga, požarski kotleti, peljmeni, blinji, goveđe i konjsko suvo meso, šatobrijan….

Saznali smo i da su neka jela jako retka. Kčuk je jermensko nacionalno jelo koje se ne može naći nigde van granica ove daleke zemlje. Prirema se od jagnjetine koja leži u mleku, a zatim peče sa vrganjima i krompirom. Šašlik je vrsta ražnjića, paljmeni su jela od testa u koje se dodaju razni dodaci - sir, meso, pečurke, voće. Blinji su ruske palačinke koje obavezno probajte, ukoliko vam se ukaže prilika.

Pića su takođe pratila duh tog vremena. Služila se i originalna ruska medovača koja je u Puškinovo vreme bila pravi luksuz.
Voditelji odeveni u odore velikog pisca i njegovog prijatelja Ljermontova predstavili su svako jelo odgovarajućim odlomkom iz Puškinovih dela ili prigodnim stihovima i tako dočarali gostima hedonističku crtu A.S. Puškina i gastronomsku istoriju carske Rusije.

Muzika grupe Amaro del dala je čarobnu notu večeri u kojoj su pored ostalih zvanica uživali i ambasadori nekoliko zemalja, glumac Petar Božović i pevačica Maja Nikolić. 

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još