NASA detektovala misteriozan signal daleko od Zemlje

Neidentifikovani signal predstavlja "šiljak intenziteta veoma specifične talasne dužine ultraljubičastih zraka", a naučnici još ne znaju šta je u pitanju.

Međutim, jedna od njihovih teorija je krajnje interesantna: Signal je možda stvorilo propadanje sterilnih neutrina, čestica koje su predložene kao kandidati za tamnu materiju.

Sudeći po Ezri Bulbulu iz Harvard Smitsonijan centra za astrofiziku na Kembridžu, naučnici znaju da je njihovo objašnjenje tamne materije prilično tanko, ali bi ukoliko je tačno ono bilo od izuzetnog značaja i da će nastaviti da testiraju tu interpretaciju kako bi videli gde će ih to dovesti.

Naučnici sada pokušavaju da dođu do potvrde ove interpretacije, koja bi mogla da predstavlja veliki napredak pošto niko do sada nije uspeo da direktno detektuje tamnu materiju uprkos tome što astronomi procenjuju da ona sačinjava 85 odsto sve materije u svemiru.

Pojedini naučnici čak predlažu da njeno poreklo ne čine sterilni nutrini, već "različiti tipovi čestica, kandidata za tamnu materiju kao što je aksion".

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još