Malezijskim avionom upravljao autopilot sve do nestanka goriva?

Očekuje se početak nove potrage za nestalim malezijskim avionom MH 370, koji je nestao 8. marta. Istražitelji su pored novih informacija koje bi mogle da pomognu u pronalaženju nestalog aviona saopštili i da će se pomeriti kurs potrage na udaljenije krajeve Indijskog okeana.

Australijski istražitelji su saopštili da su uvereni da je avion bio na autopilotu prilikom pada, a ministar saobraćaja Voren Trus je istakao da je nova potraga zasnovana na najnovijoj analizi satelitskih snimaka.

- Nova prioritetna oblast potrage je fokusirana na takozvani sedmi luk, odakle je avion poslednji put uspostavio kontakt sa satelitom. Međutim, pažnju sada prebacujemo na oblast dalje na jugu – rekao je Trus.

Šef australijskog Birao za sigurnost Martin Dolan, rekao je da je uveren da Boing 777 nije išao preko Indijskog okeana i da je njim upravljao autopilot sve dok nije nestalo goriva. Dodao je i da ne zna u kom trenutku je letelica stavljena na autopilot.

Malezijski avion na letu 370 je nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade.

Iako je to bila početna pretpostavka, sada istražitelji smatraju da postoji malo dokaza koji bi dokazali tvrdnju da je avion namerno skrenut hiljadama kilometara sa planirane rute pre nego što je pao u Indijski okean.

Izvor: telegraf

Pogledajte još