Ramazan: U subotu počinje veliki islamski post

Nakon ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u islamu.

Ramazan (Ramadan) je mesec posta, molitve, milosti i praštanja, deveti mesec muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mesecu, a ne prema Suncu.

Reč je o, kako se veruje, noći kada se meleki (anđeli), uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oproštaj za manje grehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu (verujući i nadajući se).

To znači da svake godine post započinje 10 dana ranije ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije nego prethodne. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.

Postoji verovanje da se sa početkom meseca Ramazana kapije Dženta (raja) otvaraju, kapije Džehenema (pakla) zatvaraju, a šejtani (đavoli) bivaju okovani. Veruje se da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Svete knjige Kuran. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrednost "veća od hiljadu meseci u kojima nema takve noći".

Za Ramazan se kaže da je "najmiliji gost" u svakoj muslimanskoj kući i da je vredniji od hiljadu drugih meseci. Post je skriveno ispoljavanje vere i zbog toga je poseban jer, kažu, u njemu nema licemerja.

Veruje se da tokom posta čovek preuzima neka božja svojstva, jer Bog ne jede, ne pije i nema potrebu za tim. Kada se predaju postu vernici znaju da to čine zarad Boga i da on za to posebno nagrađuje.

Jelo i piće dozvoljeni su tokom noći.

Sveta knjiga Kuran kaže da Ramazan ima četiri dimenzije - duhovnu, moralnu, solidarnu i zdravstvenu. Posta su oslobođeni deca, trudnice, dojilje i bolesni. Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet namaza (molitve), iako se oni mogu obavljati i u kući.

Jednomesečni post vernike ne oslobađa redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju verskim dužnostima.

U Sandžaku, na primer, neka privatna preduzeća tim danima planiraju kolektivne godišnje odmore, a smenski rad se prilagodjava potrebama.

Tokom ramazanskih noći, česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.

Nakon 30-dnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vernici, srećni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakodnevnom životu.

Izvor: Blic

Pogledajte još