Kad glumci kreiraju scenario: Legendarne scene koje su nastale improvizacijom

Taksista uleteo na filmski set i umalo povredio Dastina Hofmana:

Svoju veštinu improvizacije pokazao je Dastin Hofman (76) davne 1969. u “Ponoćnom kauboju” Džona Šlezingera kada ga je za vreme snimanja umalo udario njujorški taksi. Vozač je, naime, ignorisao vidljivi znak, na kojem je stajalo da je snimanje u toku, pa je naleteo na Hofmana, koji je taman s Džonom Vojtom, koji je igrao žigola , prelazio ulicu. Glumac nije prekinuo scenu nego je iznervirano udario po haubi automobila i viknuo: “Hej, hodam ovuda” (Hey, I’m walking here). Osim što je legendarna rečenica ušla u svakodnevni govor, nalazi se i na 27. mestu 100 najboljih filmskih citata Američkog filmskog instituta. “Ponoćni kauboj” osvojio je i tri Oskara.

Leonardo Di Kaprio: 'Malo krvi nikom nije naštetilo':

Leonardo Di Kaprio (39) je na snimanju filma, i to Oscarom nagrađenom “Odbeglom Djangu” Kventina Tarantina, zaradio povredu. Glumac kojemu je i ove godine izmaknuo Oskar, prejako je udario rukom o sto i razbio staklo i isekao se po ruci. Leonardo je nastavio da glumi kao da se ništa nije dogodilo, a njegova krvava ruka nije izbačena iz filma.

Zašto prekidati nešto što ima potencijal da se savršeno uklopi u film.

-Malo krvi nije nikome naštetilo- komentarisao je glumac scenu.

Još jedan Tarantinov film obežila je vrhunska improvizacija, ovog puta Majkla Medsena (55). Scena iz “Reservoir Dogsa” u glumac muči policajca Marvina Neša dok opušteno pleše uz pesmu “Stuck in the Middle with You”, a zatim mu odseče uvo, potpuno je improvizovana(osim da mu treba odseći uvo). Kventinov prvenac iz 1992. često se navodi kao primer filmskog nasilja te je postao klasik nezavisnog filma koji uključuje mnoge teme koje se smatraju njegovim zaštitnim znakovima: nasilni zločin, upečatljivi dijalozi, obilne psovke...

Ukrao citat iz TV šoua i iskoristio ga u hororu:

I pokojni Hju Ledžer uživeo se u ulogu Džokera u “Vitezu tame” iz 2008. Scena u kojoj polako tapše rukama sedeći u ćeliji nakon što ga je Džim Gordon uhapsio ne menjajući izraz lica njegova je improvizacija koja se u film savršeno uklopila. Idealno se uklopila i improvizacija Džeka Nikolsona (77) u “Isijavanju” . Njegova legendarna rečenica “Heeere’s Johnny” nije bila u scenariju, a Džack ju je “ukrao” iz emisije “The Tonight Show starring Johnny Carson”. Taj prizor u kojem poremećeni pisac (Nikolson) razbija vrata sekirom te nakon što je rasekao jedan deo vrata, progura glavu unutra u potrazi za svojom suprugom, mnogi kritičari su proglasili najstrašnijom u istoriji kinematografije. I Robert de Niro (70) svojom je veštom improvizacijom stvorio jednu od najboljih filmskih rečenica. U klasiku “Taksist” iz 1976. igra njujorškog taksistu , koji pred ogledalom izgovara:

"You talkin’ to me?"

Velikan sklon improvizaciji odbio da primi nagradu Akademije:

Improvizacije Marlona Branda na snimanju filma “Kum” iz 1972. Uvodna scena u kojoj Vito Corleone (Brando) drži i mazi mačku u naručju nije bila planirana.Glumac je mačku lutalicu našao oko seta, a ona mu se toekom snimanja ugnezdila u krilu. Brando je za tu ulogu osvojio Oskar, ali odbio je da primi nagradu i postao drugi glumac u istoriji koji nije prihvatio nagradu Akademije za najboljeg glavnoga glumca. Na dodelu je poslao manje poznatu glumicu, Indijanku Sačin , koja je objasnila njegove razloge. Brando se protivio načinu na koji Holivud televizija prikazuju Indijance.

blic

Pogledajte još