Meteorolozi upozoravaju: Biće ih sve više, nosiće sve pred sobom, a teško ih je predvideti!

Davali smo upozorenja i ona su se obistinila. Kumulonimbusi su se nadvili nad podavalska sela koje je zahvatilo snažno nevreme. Nisu to tornada, koja pogađaju centralne oblasti SAD, ali jesu mini-cikloni koji uvlače u sebe predmete, delove krovova. Nisu ni prvi ni poslednji, a može se dati samo kratkoročna prognoza - objasnio je za “24 sata” Dragan Đurić, prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dodajući da se već za ponedeljak mogu lokalno očekivati slične nepogode, mada slabijeg intenziteta.

Vazdušni vrtlozi na našem području zovu se trombe - i liče na trubu ili slonovsku surlu koja se spušta iz donjih delova oblaka do tla i pri tome se vrlo brzo obrće oko približno uspravne osovine. Jedna takva tromba napravila je pustoš u selu Šopić. Kako one nastaju i koliko su česte?

- Tokom toplijeg dela godine, javlja se razvoj kumulonimbusnih oblaka, poznatih kao olujni oblaci koji donose grmljavinu, pljuskove, kiše, grad, sugradicu i olujni vetar. Ovakve oluje su lokalnog karaktera, ali mogu zahvatiti i veća područja kao što se desilo prekjuče. Udari vetra mogu dostizati orkanske jačine. Na primer, 6. jula 1993. godine na Beogradskoj opservatoriji zabeležen je udar od 27,6 m/s (97 km/h op. a.) -
kaže Katarina Stefanović iz Sektora nacionalnog centra za klimatske promene RHMZ.

U poslednjih 30 godina, na stanicama RHMZ registrovana su svega četiri ovako snažna udara, a onaj od pre dva dana je peti. Međutim, stručnjaci napominju da se trombe dešavaju mnogo češće i da će ih zbog klimatskih promena biti još više, ali da ne moraju biti uhvaćeni u stanicama RHMZ.

danas.net.hr

Pogledajte još