Meč sa Rumunima neće ugroziti Francusku

Manje od nedelju dana je ostalo do utakmice Srbija – Francuska, koja našem timu može obezbediti plasman na Svetsko prvenstvo. Raspoloženje u našoj ekipi je, prema potvrdi igrača i selektora, na visokom nivou, a o detaljima pred duel neke stavove su izneli i Aleksandar Luković i Branislav Ivanović, prvotimci Udinezea i Čelsija.

Prvo pitanje upućeno obojici igrača odnosilo se na atmosferu koja vlada u Srbiji pred ovaj meč:

- To se već osećalo mnogo ranije i sigurno da atmosfera dopire i do nas. Meč sa Francuzima očekujemo sa nestrpljenjem i potrudićemo se da ono što je do nas odradimo maksimalno i kako treba. Nadamo se da ćemo biti skoncentrisani i da ćemo ostvariti dobar rezultat - rekao je Luković.

Baneta Ivanovića atmosfera nije iznenadila:

- Osetili smo atmosferu čim smo stigli u Beograd i mogu da kažem da je ta euforija uobičajena za našu zemlju. Bitno je da mi ostanemo skoncentrisani, pošto ovakve utakmice mogu da odluče detalji. Potrebno je da se spremimo na pravi način, a to što igramo na domaćem terenu je još jedna prednost. Raspoloženje u ekipi je odlično i trudimo se da ga održimo, jer je to ono što nam je potrebno, da bismo zabeležili povoljan rezultat.

O dolazećem protivniku Ivanović se nadovezuje rekavši:

- Nema potrebe da trošimo reči o njima, a za nas je navažnije da uđemo u meč onako kako se očekuje. Ne treba da stvorimo atmosferu koja bi negativno uticala na nas i postavila nam neki presing ili moranje. Oni su dobri kao napadači, u šta smo se uverili gledajući nekoliko mečeva. Deluju kao ekipa, a to je važnije nego individualni kvalitet. Naravno, ima kvalitetnih pojedinaca, koji mogu da prelome meč u svakom trenutku.

Aleksandar Luković smatra da više treba da se bavimo našom igrom:

- Francuska je skup izvanrednih pojedinaca, pa zbog toga ne treba ni da ih potcenimo, ali ni da ih precenimo. Ako budemo bili složni od početka do kraja možemo doći do cilja. Utakmica je velika i nadam se da će svih 22 igrača prikazati dobru igru. Što se mene tiče, u poslednje vreme sam u klubu igrao na poziciji levog beka, a u reprezentaciji kao centralni igrač. Sada mi nije važno koju ću ulogu dobiti, neka selektor sam odluči. Mi smo tu da sprovedemo u delo ono što selektor od nas očekuje.

Tim Francuske četiri dana pre susreta sa nama igra meč sa Rumunijom. O tome da li je to naša prednost ili ne, na isti način razmišljaju oba reprezentativca:

- Ne mislim da je naša prednost, jer svi oni i u svojim klubovima igraju ritam sreda – subota, tako da su već naviknuti na to - rekao je Luković.

Sličan odgovor dao je i Bane Ivanović:

- Ne mislim, jer kada tim uđe u ritam, to čak može i da bude prednost za njih. Mi, pre svega, gledamo na nas i to kako ćemo da igramo i da se ponašamo na terenu.

Saigrač Baneta Ivanovića u Čelsiju je Nikolas Anelka. Na pitanje da li je sa njim razgovarao o dolazećoj utakmici Ivanović kaže:

- Jesam i predočio sam mu atmosferu "Marakane" i kako reprezentacija Srbije igra na domaćem terenu. Puna "Marakana" je uvek bila naš 12-ti igrač, a to je i dodatni motiv za igrače. Oni, takođe, svaki meč igraju na vrhunskom nivou, ali pun stadion će biti veliki plus za nas.

Za kraj Ivanović je dao komentar na očekivanja navijača da baš on bude ponovo strelac nekog gola na meču sa Francuskom:

- Golove koje sam postigao, postigao sam posle prekida igre, ali mislim da je naš uspeh plod kolektiva koji imamo. Lično se ne opterećujem nikakvim postizanjem golova, a jedino o čemu razmišljam je dobar rezultat naše ekipe.

Meč između Srbije i Francuske igra se 9. 9. 2009. u 9.00 uveče.

Katarina Stojković

Pogledajte još