BIO MILIJARDER: Hitler prevario Nemce tajnim testamentom

Na dan svog samoubistva Hitler je napisao tajni testament u kojoj je sve što ima ostavio stranci, i tvrdio je da je siromašan, a milijarde su već bile u Švajcarskoj.

Adolf Hitler je stotine miliona funti spremio na račune u nekoliko švajcarskih banaka za koje građani Nemačke nikada nisu saznali.

Naime, kako piše Dejli mejl, istoričari su pratili trag novca preko poreznih dokumenata i dokumentacije banaka. Procenjuju da je Hitler zgrnuo bogatstvo od 1,1 milijardu tadašnjih maraka što odgovara današnjoj protivrednosti od 3,6 milijardi funti.

Tokom svog života nacistički vođa je uveravao Nemce da zarađuje tek nešto malo novca i da nema ni bankovni račun.

Delom tako što nije plaćao porez! Na taj način je Hitler uspeo da utaji 1,75 miliona funti pre nego što je na snagu stupio zakon prema kojem je bio oslobođen od poreznih davanja. Njegova knjiga "Mein Kampf" koju je napisao u zatvoru, donosila mu je zaradu od milion tadašnjih maraka godišnje, i to nakon što je dekretom odlučio da je po jednu kopiju knjige dobiti svaki bračni par u Nemačkoj, a nabavku knjiga je plaćala - država.

Istoričari tvrde kako je nemački diktator u tajnosti napisao testament, na dan svoje smrti, nadajući se da će na taj način prevariti građane Nemačke da nema ništa. U tom testamentu na pet stranica Hitler je klevetao Jevreje, a na tri stranice je sebe predstavio kao potpunog siromaha.

- Sve što posedujem, ostavljam stranci - napisao je Adolf Hitler koji je zatražio i da njegovi rođaci budu osigurani od strane države kako bi i dalje mogli ostati srednja klasa.

Svedok i izvršitelj testamenta je trebalo da bude njegov lični sekretar i nacista Martin Boroman, ali on je ubijen nedugo nakon što se Hitler ubio. Saveznički vojnici otkrili su Hitlerov testamenta kada je jedan nacista pokušao da iznijese iz zemlje, sakrivenu u jakni.

Herman Rothman, penzionisani britanski špijun, bio je među onima koji s u otkrili Hitlerov testament.

- Bili smo šokirani. Nemačkom narodu želeo je da pokaže kako nema ništa i kako je u potpunosti posvećen državi i blagostanju građana, što nije bilo tačno. Hitler je jako voleo novac - kazao je Rothman.

Koliko ga je voleo, pokazuje i činjenica da je naci-vođa autorski zaštitio i svoju sliku tako da je svaki put zaradio kada bi, primera radi, bilo poslato pismo s poštanskom markom na kojoj je njegov lik.

izvor: Press Online

Pogledajte još