Menjati strukturu privrede

VAŠINGTON, 04. septembar 2009. (FoNet) - Ekspert Svetske banke, Dušan Vujović, izjavio je da je u pregovorima MMF i srpskih vlasti doneta racionalna odluka da se rešenje traži na strani rashoda, a ne u povećanju poreza, ukazujući da je Srbiji neophodna dugoročna trategija razvoja oko koje će se saglasiti političari, eksperti, nauka, privreda i svi drugi elementi.

"Troškovi na udaru biće troškovi administracije, odnosno troškovi na strani obrazovanja, zdravstva i drugih usluga, koji mogu da se smanje bez smanjivanja kvaliteta ovih usluga i bez podrivanja osnove povećanja ljudskog kapitala, koji će biti ustvari najvažnija stvar za Srbiju na srednji i duži rok”, rekao je Vujović za Glas Amerike.

Podsećajući da poslednje projekcije koje uzimaju u obzir oživljavanje privrede SAD i oživljavanje drugih privreda, daju osnovu da će kraj ove godine imati pozitivan rast u svetu i da će početak sledeće godine imati povoljne rezultate i da će to biti dobro i za Srbiju.

"Na osnovu ovog stimulansa i rasta, mislim da će privreda Srbije imati povoljne uslove za izlazak iz recesije", rekao je VuJović.

Da li će taj izlazak biti održiv na duži rok to će zavisiti od drugih faktora.

"Kao što su u Americi ti faktori promena ponašanja potrošača i investitora, odnosno vraćanje poverenja investitora, tako će i u Srbiji, ključno rešenje biti ne samo kratkoročno oživljavanje, nego rešavanja nekih strukturnih problema koji već godinama muče privredu Srbije”, naveo je Vujović.

On je upozorio da se struktura privrede Srbije nije mnogo izmenila i da još ima nasleđenu strukturu iz vremena socijalizma. "Ta struktura više ne odgovora ni potrebama u regionu ni konkurentnosti na svetskom trižištu i to sigurno mora da se menja."

Vujović smatra da na duži rok treba razmišljati o ozbiljnijoj formulaciji industrijske strategije i formulaciji stratetgije razvoja. Veliki problem je u tome što to zahteva i političku i profesionalnu saglasnost i saradnju nauke, privrede i svih elemenata u društvu.

"Trenutno, tog nivoa timske saglasnosti nema. Svako se trudi da uradi nešto na svom malom delu da pokaže da je on bolji od drugih, a ovde se traži da se svi sklope u jedan veliki tim, koji će naći mesto Srbije i na Balkanu i šire u Evropi i svetu. "

Vujović je  ocenio da su posete predsednika Tadića Kini i drugim zemljama su pravi način da se strateški trasira taj put.

"Kao što se u diplomatiji govori o četiri uporišta naše politike, tako mora da se i u ekonomiji nadje neka osnova, od kojih je jedna sigurno evropska integracija, jer su to naši najveći trgovinski partneri, ali treba računati i sa drugim elementima, posebno ako Kina bude zainteresovana da preko Srbije ulazi na tržište Evrope, bivšeg Sovjetskog saveza i drugih zemalja”, ukazao je Vujović.

Pogledajte još