ŠOKANTNO: Radnici fabrike odeće ušili SOS poruke na etikete

Posle kupovine u jednoj od prodavnica Primarka, brenda visoke ulične mode u Britaniji, nekoliko kupaca je na etiketama kupljene robe pronašlo uznemirujuće poruke radnika koju su šili odeću.

Na etiketama je bio ručno ušiven tekst: "Prisiljeni smo da radimo, ovo je iscrpljujuće radno vreme” ili "Ponižavajući radni uslovi”.

Kupci kažu da ih je ovaj incident uznemirio i naterao da dobro razmisle. Neki će zbog toga manje da kupuju odeću, a drugi više nikada neće pazariti u ovom lancu prodavnica. Podsećanja radi, ovo je samo nastavak skandala koji je pokrenuo kritike na račun radnih uslova ljudi koji u inostranstvu šiju za kompaniju.

Naime, nedavno je jedna mušterija u džepu farmerki koje je kupila u Primarku pre tri godine, a koje do sada nije nosila, pronašla ličnu kartu i pismo Kineza koji je sašio njene pantalone. U naslovu pisma stoji "SOS SOS SOS”, a u daljem tekstu piše da radnici u zatvoru Hjubei Ksiangna već duže vreme šiju odeću po 15 sati dnevno za veoma male obroke, pri tome, kako se navodi, toliko rade da su istrošili prste skoro do kostiju.

Na jednoj etiketi pisalo je: ''Radimo 15 sati na dan. Jedemo hranu koja je lošija od najlošijeg, ono što jedemo gore je od onog što jedu svinje ili psi".

Menažment Primarka je ove informacije opisao kao "čudne” i najavio istragu.

Izvor: Nova ekonomija

Pogledajte još