Aeromiting za pamćenje

Vojni aerodrom u Batajnici 13. septembra biće domaćin međunarodnog aeromitinga, najvećeg u poslednjih deset godina.

Ekipa B92 bila je na vežbi sa vojnim pilotima koji će, zajedno sa kolegama iz 15 prijavljenih zemalja, pokazati mogućnosti najboljih vojnih letelica, ali i svoje umeće u vazduhu. "Eurofajter", "gripen", "miraž" i F16 samo su neki od aviona koji će leteti vazdušnim prostorom iznad aerodroma Batajnica na aeromitingu. Ovakve letelice ljubitelji vazduhoplovstva nisu imali prilike da vide na jednom mestu u Srbiji.

Naši piloti koji su se pokazali u inostranstvu, godinama su čekali priliku da pred publiikom u Srbiji pokažu šta sve mogu.

Može se reći čak da ih od detinjstva ta želja vodi i svoju ljubav prema avionima apsolutno ne kriju.

"Posebnim ga čini sama činjenica da je to "orao", avion u koji sam ja zaljubljen, posebnim ga čini i ova neka specijalna boja kojom smo ga ofarbali prošle godine. To je izbor zaljubljenika u vazduhoplovtsvo", kaže potpukovnik Miodrag Ristić.

Ali nije dovoljno samo voleti avione i letenje. Tamo, na nekoliko hijada metara, odvija se borba sa zakonima fizike, što je izazov za pilote, ali i za letelice.

"Ljudi koji nastupaju na ovakvim manifestacijama svoj program izvode na granici mogućnosti čoveka i letelice na kojoj nastupaju. Svrha ovakvog aeromitinga je i jedno viteško nadmetanje pilota koji nastupaju i koji prikazuju dostignuća svog vazduhoplovstva i svoje vazduhoplovne industrije", kaže rukovodilac letačkog dela programa na aeromitingu, pukovnik Predrag Bandić.

Veliku pažnju svakako će izazvati manevrisanje MIG-om 29. Taj avion pri letu dostiže visinu i do 18.000 metara, što je najveća visina na kojoj se leti.

Jedan je od retkih aviona koji pri vertikalnom letu probija zvučni zid, a brzina od 2.450 kilometara na sat kojom se kreće čak 10 puta veća je od maksimalne brzine koju možete da postignete na autoputu.

Aeromiting će biti i prilika i da se premijerno predstavi domaća letelica "lasta", kao poslednje dostignuće srpskog vazduhoplovstva. 

Izvor: B92
4. septembar

Pogledajte još