Neobičan način plaćanja: Poslužite se kafom, a novac sami ostavite u kasu

Ako želite šoljicu kafe ili parče torte, u lokalu koji nosi ime The Vault (Trezor) ćete morati da se poslužite sami. Takođe ćete morati sami sebi da naplatite jer osoba koja radi za kasom neće biti tamo. Dakle, samo ubacite novac koji dugujete u takozvanu ‘kutiju časti’ ili provucite karticu kroz aparat. The Vault nema zaposlene, pa sve funcioniše po ovom principu.

Dejvid i Kimberli Breki su renovirali staru, napuštenu banku i pretvorili je u kafe. Kada su u oktobru otvorili The Vault, odlučili su da funkcionišu na ‘principu časti’. Veruju da će im se mušterije poneti časno i platiti sve što su uzeli.

I, verovali ili ne, ovo funkcioniše sjajno! Dejvid Breki kaže da na kraju jednog uobičajenog radnog dana pazara nikad ne manjka i da se sve uklapa u popis. Štaviše, gotovo da uvek ima oko 15% više novca. Njegove velikodušne i poštene mušterije plaćaju i više nego što je potrebno.


The Vault deluje kao sjajno mesto za opuštanje. Pored kafe i kolača, ima knjiga koje mogu da se čitaju, tu je i klavir za one koji umeju da sviraju, organizuju se filmske večeri, muzički performanski i umetničke izložbe.

(old_image)

Na žalost, The Vault je u Dakoti.

Pogledajte još