Muhamed el Abar: Preporučujem Srbiju svetu

Od njega "Beograd na vodi" dobija ogromno iskustvo iz projekata poput Burdž Kalife, čija visina od 828 metara nadmašuje sve zgrade na planeti. U intervjuu za RTS objašnjava zašto je izabrao da prvi projekat koji realizuje u našem regionu bude baš u Srbiji.

Vaša kompanija gradi po celom svetu, ali ovo je prvi put da radite u Beogradu. Zašto ste izabrali Srbiju?

Na osnovu mnogo elemenata procenjujem neku poslovnu priliku. Prvo pratimo lokalnu privredu, zatim rukovodstvo zemlje i na kraju odnose koje imate sa nekom zemljom. Mislim da je Srbija prošla sva tri testa.

Vaši prethodni projekti rasprodati su za nekoliko sati. Koga očekujete kao klijente za "Beograd na vodi" i da li očekujete da će se prodati kao vaši prethodni projekti?

Iskreno govoreći, možemo da imamo razne procene, ali na kraju se svodi na to da morate da plasirate projekat i onda da vidite kako će tržište reagovati. Lokalno tržište je veoma važno, zatim regionalno i, na kraju, i međunarodno.

Da li ste optimista da se projekat "Beograd na vodi" može završiti za pet godina, kako je najavljeno?

Teško je predvideti poslove sa nekretninama. Važno je da počnete i da neprekidno radite prateći tržište, zahteve kupaca... Može da traje pet, sedam ili osam godina, ali ako ste počeli, radite, održavate nivo kvaliteta i razuman nivo cena, neće biti problema.

Jeste li do sada zadovoljni srpskim partnerima?

Moram da kažem da smo od premijera i gradonačelnika imali veliku podršku. Ja to nazivam ozbiljnom politikom. Sve odlično napreduje, sva smo odobrenja od svih institucija dobili lako i brzo, tako da smo stvarno zadovoljni.

Budući da imate mnogo iskustva i da ste učesnik u ekonomskom životu svoje zemlje, da li biste Srbiju preporučili kao mesto za ulaganje ne samo kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i u celom svetu?

Sada kada znam sve što znam o vašoj zemlji, svakako bih svojim sunarodnicima preporučio da dođu zbog načina na koji poslujete, zbog vaše radne etike i toga koliko ste vredni i obučeni. I tu ne mislim samo ne privredu. Preporučio bih Srbiju svojim prijateljima u celom svetu, što ćemo, uostalom, i učiniti kroz reklamiranje našeg projekta.

Poznati ste po tome što vodite računa o svojim projektima i pošto ih završite i prodate? Možemo li onda da vas očekujemo u Beogradu i kada se "Beograd na vodi" završi?

U našoj kompaniji gajimo veliku ljubav prema poslu kojim se bavimo, otprilike isto koliko se i vaše rukovodstvo zemlje, vaš premijer, s ljubavlju odnose prema svom narodu. Zato vam obećavam da ćemo ne samo kvalitetno uraditi projekat, već i da ćemo se starati o njemu u budućnosti. Jer mi to dugujemo društvu u kojem živimo. Nije najvažnije koliki ćete profit ostvariti, već da taj profit ostvarite s ponosom i poštovanjem.

Izvor: RTS

Pogledajte još