TORNADO PRETI SRBIJI: Snažno nevreme od ponedeljka!

Mini-cikloni koji u sebe uvlače predmete i delove krovova, pogodiće Srbiju od ponedeljka 30. juna, upozoravaju tvrde stručnjaci koji su i ranije upozoravali na nepogode!

- Davali smo upozorenja i ona su se obistinila. Kumulonimbusi su se nadvili nad podavalska sela, koje je zahvatilo snažno nevreme. Nisu to tornada koja pogađaju centralne oblasti SAD, ali jesu mini-cikloni koji uvlače u sebe predmete, delove krovova. Nisu ni prvi ni poslednji, a prognoza se može dati samo kratkoročna – objasnio je Dragan Đurić, prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dodajući da se već za ponedeljak mogu lokalno očekivati slične nepogode, mada slabijeg intenziteta.

Vazdušni vrtlozi na našem području zovu se trombe - i liči na trubu ili slonovsku surlu, koja se spušta iz donjih delova oblaka do tla i pri tome se vrlo brzo obrće oko približno uspravne osovine.

Jedna takva tromba napravila je pustoš u selu Šopić. Kako one nastaju i koliko su česte?

- Tokom toplijeg dela godine, javlja se razvoj kumulonimbusnih oblaka, poznatih kao olujni oblaci koji donose grmljavinu, pljuskove, kiše, grad, sugradicu i olujni vetar. Ovakve oluje su lokalnog karaktera, ali mogu zahvatiti i veća područja, kao što se desilo prekjuče. Udari vetra mogu dostizati orkanske jačine. Na primer, 6. jula 1993. godine u Beogradskoj opservatoriji zabeležen je udar od 27,6 m/s (97 km/h op.a.) Porast temperature od jedan stepen zbog klimatskih promena dovodi do povećanja koncentracije vodene pare u atmosferi za šest do sedam odsto, što su povoljni uslovi za pojave jačih vremenskih nepogoda pljuskovitog i vetrovitog karaktera – kaže Katarina Stefanović iz Sektora nacionalnog centra za klimatske promene RHMZ.

U poslednjih 30 godina, na stanicama RHMZ registrovana su svega četiri ovako snažna udara, a onaj od pre dva dana je peti. Međutim, stručnjaci napominju da se trombe dešavaju mnogo češće i da će ih, zbog klimatskih promena biti još više, ali da ne moraju biti uhvaćeni u stanicama RHMZ.

(Blic)

Tornado kod Lazarevca

kurir

Pogledajte još